Beluzsár András: Nem lesz leállás

"Tudomásom szerint csak néhány dolgozó kért szabadságot a vb-meccsek miatt, s egy nyolcszáz főt foglalkoztató társaságnál ez nem okoz problémát - mondta a Jászberényi Aprítógépgyár Rt. vezérigazgatója. - Ők olyan fanatikus fociszurkolók, hogy még egy-egy városi rangadó miatt is képesek lennének szabadságot kivenni. Munkaidő alatt természetesen nem lehet tévét nézni, azt hiszem, mindenkinek meg kell értenie, hogy a munkahelyen első az üzlet s a napi feladatok teljesítése. Engem is érdekel a foci, ezért az esti összefoglalót és a nap mérkőzését meg szoktam nézni. Eddig elégedett vagyok, mert azokat a meccseket ismételték meg teljes egészében, amelyeket én is kiválasztottam volna. A döntő vasárnap lesz, úgyhogy minden fociszurkoló élőben megnézheti a mérkőzést. Bár a recesszió érintette a cégünket, de a társaság teljes kapacitással tud működni."

Bodrogi József: Fennakadás nélkül

"Nincs hatással a társaság üzletmenetére az ázsiai futball-világbajnokság - hangsúlyozta a Halaspack Csomagolóanyag Rt. elnök-vezérigazgatója. - A cégnél természetesen akadnak focidrukkerek, de ez nem borítja fel a szabadságolási rendet. Mivel termelőüzem vagyunk, természetes, hogy munkaidőben nem lehet tv-t nézni. Annyi engedményt tettünk, hogy az üzemben zene szólhat, de tévézés nincs. Ugyanez vonatkozik az irodákra is, de mivel azon a területen többségében nők dolgoznak, úgy ott, azt hiszem, egyébként sem okoz nagy problémát, hogy nem látják élőben a focimeccseket. A vezetők sem kivételek, mi sem nézzük a munkahelyen a mérkőzéseket. A focirajongók kénytelenek az esti összefoglalókra hagyatkozni, s szerencséjük, hogy a végküzdelmek hét végén lesznek. Nyáron egyébként nincs leállás a cégünknél, hiszen nagy térfogatú termékeket gyártunk, s a raktározás szinte megoldhatatlan problémát jelentene. Inkább az a jellemző, hogy a nyári hónapokban még idénymunkásokat, nyári szünidős diákokat is alkalmazunk."

Bajnai Gábor: Folyamatos üzem

"A MÁV életére semmilyen hatással nincs a foci-vb. Nálunk folyamatos üzem van, a vonatoknak éjjel-nappal közlekedniük kell - hangsúlyozta a vasúttársaság vezérigazgató-helyettese. - Természetesen az adminisztratív területen dolgozók sem nézhetik munkaidőben a televíziót. Gyakorlat, hogy minden év végén elkészítjük a következő esztendőre szóló szabadságolási ütemtervet, így jó előre tudni lehet, hogy az egyes területeken ki mikor lesz távol. Muszáj előrelátóan tervezni, hiszen 54 ezer ember szabadságát kell összehangolni. Természetesen figyelembe vesszük a dolgozók kérését, de ha valamilyen rendkívüli feladat adódik, akkor a munkáltató élhet a munka törvénykönyve szerinti jogával, s a szabadság egy részét az általa meghatározott időben adhatja ki. A MÁV-nál a sportügyek hozzám tartoznak, a focit szeretem, s igyekszem követni a vb történéseit. Az irodámban folyamatosan szól a televízió, s ha éppen nincs értekezlet, vagy nem tárgyalok, akkor oda-odapislantok a közvetítésekre is. Azonban elsősorban én is az újságok vb-tudósításaira hagyatkozom, s este rendszeresen nézem a vb-meccsekről készült televíziós összefoglaló műsort. Szerencsére a végküzdelmek hét végén lesznek, így jóval többen láthatják majd élőben is a meccseket."

Árvai István: Szabadságolási terv

"A szabadságolási ütemtervet a cégnél nem befolyásolta a foci-vb - hangsúlyozta a Kész Kft. kommunikációs igazgatója. - Nálunk a munka dandárja nyárra esik, így inkább a téli hónapokban lehet pihenni. A nyári szabadság sem kizárt. Azt hiszem, manapság mindenki - aki meg akarja tartani az állását - szem előtt tartja, hogy első a cég üzleti érdeke. Az internetet mindenki használhatja a cégnél, s azon meg lehet nézni a meccseredményeket is. Napközben én is az Origón, illetve az Indexen szoktam követni a mérkőzéseket, s este megnézem a tv-ben az összefoglalókat. Ha Magyarországon lenne a vb, illetve ha a hazai válogatott is szerepelne a világbajnokságon, akkor valószínűleg többen akarnák élőben megtekinteni a meccseket."

Schréder Mihály: Nyári csúcsidőszak

"A labdarúgó-világbajnokság miatt nem borul fel a cég üzletmenete, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy a nyár csúcsidőszak az építőiparban - mondta a Swietelsky-Útvasút Kft. ügyvezető vezérigazgatója. - Az ágazatban dolgozóknak úgy kell ütemezniük a szabadságukat, hogy az a téli hónapokra - főleg december közepétől január 15-ig - essen. Ez nemcsak a kétkezi munkásokra vonatkozik, hanem a vezetőkre is. Nyáron általában ők is csak egy-egy hetet vehetnek ki, s akkor a helyettesítést meg kell oldani. Egyébként én is kedvelem a labdarúgást - még hazai bajnoki mérkőzésekre is járok -, s természetesen a vb eseményeit is figyelemmel kísérem. Tudomásul veszem, hogy nem élőben látom a meccseket, hanem az esti összefoglalót nézem meg."