Százmilliárdos nagyságrendű, az Orbán-kormány által a választások első fordulóját követően vállalt állami garancia- és fedezetvállalástól szabadul a Medgyessy-kabinet, mely pénteki ülésén várhatóan húsz, az elődje által az elmúlt alig több mint egy hónapban hozott határozatot készül visszavonni - tudta meg a Világgazdaság. Bár korábban - az első hivatalos kormányülést követően - azt jelentették be, a Medgyessy-kabinet elődjének 33 határozatát találta kritikusnak, ezeket meg kellett vizsgálni célszerűségi, jogi és egyéb szempontok alapján is ahhoz, hogy sorsukról dönteni lehessen. A lapunk birtokába került, információink szerint végleges visszavonási listából mindenesetre kiderül: a "sporthatározatok", azaz a stadionépítésekhez és -felújításokhoz nyújtott támogatások és fedezetvállalások tovább élnek.

A húszas listán túl a MSZP-SZDSZ kormány már korábban intézkedett három, az Orbán-kabinet által hozott határozat visszavonásáról: erre a sorsra jutott a Magyar Rádiónak kétmilliárd, a Magyar Televíziónak 12 milliárd forintos hitelfelvételhez nyújtandó állami kezességvállalást biztosító döntés, és a Terror Házát működtető alapítvány "Debrecenbe menekítését" célzó határozat is.

A húszas lista határozatai eltérőek, ám jellemzően különböző módon csak a későbbiekben eredményeztek volna tényleges költségvetési kifizetéseket. Több esetben ugyanakkor politikai döntéseket vetítettek előre, melyek költségvetési vonzatának biztosítását az új kabinetre hagyták: "a feladat végrehajtását ...az új kormánynak átadja" - áll például a Duna Tv Rt. kétmilliárd forintos tőkejuttatásának szükségességét elismerő kormányhatározatban. Lényegesen többet ígértek közvetve a Millenáris Parknak, mely - 2013-ig ugyan, de - 24 milliárd forintos költségvetési támogatásban részesült volna az egyik határozat alapján. Felmérhetetlen, mekkora tényleges kifizetési kötelezettség keletkezett volna az állami garanciavállalások révén, mindenesetre tény: két határozat alapján az MFB 112, illetve 40 milliárd forintos árfolyam-garanciában részesülne az Orbán-kormány döntése szerint. Ugyancsak nem tudni, mit jelent a költségvetésnek az orosz államadósság az eredetileg tervezett 58 helyett 31 százalékos értéken való eladását lehetővé tevő, visszavonásra váró határozat. (DG-TE)

Munkatársainktól