Előterjesztések híján első, interpellációs időszakot is tartalmazó ülésén kevés érdemi döntést könyvelhetett el tegnapi ülésén a Ház. Az Országgyűlés kiegészítette a Fidesz delegáltjaival a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségét, illetve a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának ellenőrző testületét. A képviselők létrehozták az Állami Számvevőszék alelnökeit jelölő eseti bizottságot. A testületnek legkésőbb július 10-ig döntenie kell a jelöltekről. Az Országgyűlés kiegészítette azokat a bizottságokat, amelyekben államtitkári kinevezések miatt több kormánypárti képviselő helye megüresedett.

A politikai viták az új többség ellenére a "hagyományok" jegyében zajlottak: miközben az ellenzék politikai tisztogatással vádolta a kormányt, addig a koalíció elődjére "mutogatott" a gazdaság helyzetét illetően. Az MSZP és az SZDSZ képviselői egy a Fidesz által korábban jól működtetett gyakorlatot vettek át: a koalíció saját minisztereit interpellálta, így a kormány képviselői lehetőséget kaptak a "propagandára", illetve az ellenzék bírálatára.

Az MSZP-SZDSZ kormány indulatos bosszúhadjáratot folytat a közigazgatásban - ezt Deutsch Tamás (Fidesz) állította napirend előtt. Szerinte a jelenlegi hatalom azokat a szakembereket akarja megbüntetni, akiket még a Horn-kabinet ideje alatt neveztek ki, s egyetlen bűnük, hogy szakmai vezetőként együttműködtek a polgári kormánnyal. Kiss Elemér kancelláriaminiszter - aki visszautasította a vádakat - szerint viszont nem történik más, mint hogy próbálják visszaállítani a közigazgatási szakma becsületét. Tállai András (Fidesz) azt kérdezte, miért menesztették az ÁPV Rt. vezetését, frakciótársa, Németh Zsolt pedig a külügyminisztériumi személycserék kapcsán azt mondta: az MSZP-nek lakájokra van szüksége. A viszontválaszokban László Csaba pénzügyminiszter kijelentette: az ÁPV Rt. esetében az állami vagyon védelmét és a bizonytalanság elkerülését kellett szem előtt tartani. A külügyben kevesebb mint tíz embert váltottak le, de közülük is többüknek ajánlottak fel például nagyköveti tisztséget - válaszolt Kovács László külügyminiszter.

Az államháztartás hiánya az első öthavi adatok alapján 81 százalékát érte el az éves előirányzatnak, az általános tartalékból mindössze 23 millió forint maradt - válaszolta László Csaba Gy. Németh Erzsébet (MSZP) azon felvetésére, miszerint a kormánynak nyilvánosságra kellene hozni, milyen állapotban találta az ország gazdasági-pénzügyi helyzetét. A magyar gazdaság rosszabb helyzetben van, mint 1998-ban volt - állította Kuncze Gábor (SZDSZ), hozzátéve: az előző kormány az elmúlt négy évben rosszul sáfárkodott azzal az örökséggel, amit átvett. Csehák Judit egészségügyi miniszter úgy reagált: az elmúlt nyolc nap alatt a kormány megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a gazdaságot a kívánt növekedési pályára állítsa.

MUNKATÁRSUNKTÓL