Nem patikabővítéssel kívánja liberalizálni a gyógyszertári hálózatot az egészségügyi kormányzat, hanem az új orvos-patikus kapcsolattal korszerű terápiás gyógyszerválasztási rendszert alakítanak ki - mondta tegnap a balatonfüredi gyógyszerész-tanácskozáson az egészségügyi miniszter. Csehák Judit kiemelte: annak ellenére, hogy hazánkban a gyógyításra fordított közkiadások aránya az EU-tagállamok középmezőnyében van, az egy receptre jutó kiadás csak négy euró, amit a csatlakozásig növelni kell.

Az egészségügyi kormányzat célja, hogy megerősítse a közfinanszírozás jelenlegi, közel 70 százalékos dominanciáját, ám megfelelő adópolitikával növelni kívánja a magánmegtakarításokat - mondta Csehák. Kiegészítő egészségpénztárak és vállalati egészségszámlák létrehozásával lehetne pénzt bevonni az ágazatba. A megtakarításokban a munkáltatókat az egészségügyi hozzájárulás csökkentésével lehet érdekeltté tenni. Szerinte a magánmegtakarítások növelése jelentősen érinti a gyógyszerészetet is, hiszen az egészségügy szerkezetének korszerűsítésével egy időben nagyobb szerepet kap az, hogy a betegeket az alapellátásban gyógyítsák meg.

A miniszter bejelentette: a jóléti rendszerváltás egészségügyi programja azt is jelenti, hogy megszüntetik a regionális különbségeket az országban. Tervük az is, hogy megszüntetik a közgyógyellátási gyógyszerlistát, helyette támogatást adnának a szociálisan rászorult embereknek.

Vojnik Mária, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke a Világgazdaságnak elmondta: jövő héten kezdi tárgyalni a Ház a gyógyszerészeket érintő törvénymódosításokat. Azok elfogadásával megerősödik a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) köztestületi funkciója. A patikusok személyi jogát ők ítélik meg, és egyetértési jogot kapna a gyógyszertárak alakításában. Az OEP új főigazgatója megengedhetetlennek tartaná a patikák számának növelését. Matejka Zsuzsanna szerint az megfelel az EU átlagának és a lakosság ellátásának. Elmondta azt is, hogy ugyan júliustól még az egészségügyi tárca teszi közzé a közlönyben a tb által nem támogatott gyógyszerek listáját, októberben várhatóan az az MGYK dolga lesz. S mivel a patikusoktól jelentős mértékben függ az egyes gyógyszerek forgalma, párbeszéd alakulhat ki köztük és a gyógyszercégek között. Így ez a páros alakíthatja majd ki e gyógyszerkör árát, amitől függ a patikai árrés mértéke. Ez utóbbival kapcsolatban Hávelné Szatmári Katalin, az MGYK elnöke elmondta, hogy a jelenlegi, átlagosan 15 százalékos árrést 2,5 százalékkal kívánják emelni, és a nem távoli céljuk, hogy fokozatosan elérjék az EU-országok átlagában érvényes árrés 80 százalékát. Kijelentette: a patikák egyetlen bevételi forrása az árrés, ebből kell fizetni a béreket és működtetni a gyógyszertárakat. (NTE)

munkatársunktól