A személyi jövedelemadó kulcsait a kormány 2003-tól óvatosan, 2004-ben pedig radikálisan tervezi csökkenteni. A miniszter elmondta, hogy bővíteni akarják a megtakarítási kedvezményeket. A legfontosabb feladatnak nevezte az export és beruházás vezérelte növekedés megalapozását, miközben azonban a fogyasztás is bővülhet. Csillag István szerint a gazdasági növekedés a sikeres szerkezetváltásnak és stabilizá-

ciónak köszönhetően biztos alapokon folytatható, nincs szükség olyan szerkezeti kiigazításokra, mint ami az elmúlt tíz évet jellemezte.

Elemeit nézve azonban már árnyaltabb a kép - fogalmazott a miniszter. A GDP például az elmúlt két évben negyedévről negyedévre csökkent, amiért a gazdaságpolitika hibáztatható. Az üzleti beruházások alakulását ugyanis már jóval a recesszió előtt a csökkenés vagy a legjobb esetben a stagnálás jellemezte. A gazdaság versenyképessége sem javult az elmúlt két-három évben. Szerencse a szerencsétlenségben - mondta -, hogy a versenytársak (Lengyelország, Csehország, Szlovénia) különböző okokból nem tudtak a "fejünkre nőni".

A miniszter szerint jelentősen romlott a hazai tulajdonú kisebb vállalkozások jövedelmezősége is. Ennek nemcsak objektív okai vannak, hanem az előző ciklus elhibázott lépései is okolhatóak.

Összetorlódtak a feladatok - mondta Csillag István. A versenyképesség helyreállítása érdekében egyszerre kell megoldani sok mindent: csökkenteni szükséges a vállalkozások közterheit, vissza kell szerezni a gazdaságpolitika elvesztett hitelességét és a befektetői bizalmat, fel kell venni a párbeszédet a gazdasági élet szereplőivel, megteremteni a hatékonyságorientált működési rendet, és rendezni a közszféra béreit. A kormány döntéseinek hatását azonban csak később lehet majd érezni - tette hozzá.

A kormány a nyárra négyéves fejlesztési tervet dolgoz ki, ami négyéves finanszírozási tervvel egészül ki - mondta Csillag István. A miniszter szerint ágazati programokra is szükség lesz. A szakmával közösen kidolgozandó ágazatfejlesztési programok néhány évre előre fogalmazzák majd meg a teendőket. Nem lesz azonban minden ágazatnak programja, a tervezettek között egyelőre az agrárágazat, valamint az informatika fejlesztési programja szerepel. A Széchenyi-terv pályázatainál pedig elsősorban a technológiai váltásra és a foglalkoztatás bővítését segítő beruházások támogatására kívánnak koncentrálni.

Magos Katalin