Egy önkormányzattól sem vonta el a Belügyminisztérium (BM) a tavaly megítélt 2002. évi címzett támogatást, s a tárca új vezetése nem is kíván felülvizsgálatot az ügyben - jelentette ki a Világgazdaságnak Pál Tibor, a minisztérium politikai államtitkára.

Az önkormányzati beruházások megvalósítását segítő állami támogatások elosztásáról tavaly decemberben határozott az Országgyűlés. A korábbi gyakorlattal ellentétben a döntést a beruházási koncepciók alapján hozták meg. A törvényben azonban az is szerepel, hogy a BM-nek intézkednie kell a címzett támogatások elvonásáról, ha a kiválasztott helyhatóságok bármelyike utólag nem nyújtana be a feltételeknek megfelelő igénybejelentést.

Az átadás-átvételkor nem kaptunk olyan információt, hogy szabálytalanság történt volna, s az idei támogatások ügyét lezártnak tekintjük - fejtette ki az államtitkár. Hozzátette: az önkormányzatok április végén beadták címzett támogatásra a 2003. évi koncepcióikat. Az előző négy év gyakran politikai alapon született és nagy vihart kavart döntései helyett szeretnék szakmai keretek közé terelni a támogatási rendszert, s nem kívánnak revánsot venni.

Az előzetes összesítések szerint a múlt évihez hasonlóan ismét kimagaslóan sok, 461 beruházáshoz szeretne címzett támogatást 330 önkormányzat. A fejlesztések összvolumene elérné a 654 milliárd forintot, s ehhez a saját forrásokon túl 473 milliárdnyi állami segítséget kérnek a jelentkezők. A beruházások általában három-öt évig tartanának. Az első évben - 2003-ban - mintegy 120 milliárd forintra lenne szükség. Ennek azonban várhatóan csak a töredéke áll majd rendelkezésre.

A központi költségvetésben évente mintegy 60-70 milliárdot különítenek el az önkormányzati címzett és céltámogatásokra. Az államtitkár rámutatott: a 2003-as büdzsé számairól még nincs döntés, de a már folyamatban lévő munkák finanszírozásához mintegy 45 milliárd forintra lesz szükség. Így várhatóan 15-25 milliárd forint maradhat a jövőre indítandó új beruházásokra, ezen osztozhatnak majd a címzett, illetve a céltámogatásos önkormányzati fejlesztések. Pál Tibor elismerte: az igényekhez képest szűkös forrásokat nehéz igazságosan elosztani. Sok településen van szükség olyan beruházásokra, amelyeket a törvény szerint címzett támogatással segít az állam. Az államtitkár bízik abban, hogy a szakmai érveket áttekintve és az önkormányzatokkal egyeztetve előkészíthető a megalapozott döntés.

Az új kormány a beruházási támogatások fenntartását, összegének növelését, de egyben racionalizálását és áttekinthetőbbé tételét is tervezi. Az új rendszer kidolgozásához azonban hosszabb időre van szükség. Változások valószínűleg 2004-től lépnek életbe, tehát a 2003-as igények elbírálása még a jelenleg érvényes szabályozás szerint történik - mutatott rá az államtitkár.

Kecskés Ágnes