Nem mentesülnének a szőlőtermelők a jövedéki törvény regisztrációs és jelentési kötelezettségei alól - derül ki a parlament előtt lévő jogszabály-módosítási javaslatból. Mint ismeretes, az új koalíció száznapos programjában még azt ígérte, hogy a szőlősgazdákat az őszi szüret idejére meg kívánja szabadítani a jövedékiséggel járó terhektől.

Úgy tudjuk, a közigazgatási egyeztetéseken merült fel, hogy a tervezett változtatások a mai szabályozás fellazulását eredményeznék. Előzőleg viszont a szőlősgazdák jövedéki kötelezettségeinek eltörlését az ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) teljes szakmai konszenzussal javasolta a Medgyessy-kormánynak, amely arra ígéretet is tett.

A tárcaközi egyeztetéseken ugyanakkor a PM aggályosnak ítélte, hogy a szőlősgazdákra semmilyen regisztrációs és adatszolgáltatási előírás nem vonatkozna, ha a jövedéki törvény rendelkezései alól mentesülnének - tudtuk meg. A korábbi kormányígéretek teljesítése érdekében azonban szocialista politikusok azt szorgalmazzák, hogy a kabinet mégis vállalja fel a változtatásokat. Erről már a törvénymódosítási javaslat e heti benyújtása után ágazati tárgyalások kezdődtek Németh Imre agrárminiszterrel, és az ügy előreláthatólag a kormány mai ülésén újra napirendre kerül. Értesüléseink szerint az valószínűsíthető, hogy koalíciós képviselők a kabinet javaslatához - amely egyébként számos más kérdésben eleget tesz a szakmai elvárásoknak - módosító indítványokat nyújtanak majd be.

A szakmai elképzelések szerint a szőlősgazdákat a vámhatóságok helyett ezután a hegyközségeknek kellene nyilvántartásba venniük. E szervezetek gyűjtenék az adatokat a termelőktől, és továbbítanák a VPOP-nak. Utóbbi a gazdálkodói kötelezettségek teljesítését és a szőlőtermés elszámolását továbbra is ellenőrizhetné, de a jelenlegi törvénymódosítási tervek szerint a vizsgálatokat nem végezhetné váratlanul, hanem azok időpontját előre be kellene jelentenie.

A szőlősgazdákat ugyanakkor úgy lehetne áthelyezni a hegyközségekhez, ha módosulna a hegyközségi törvény is. Urbán András, a HNT főtitkára lapunknak elmondta: a jogszabályt azért kellene korrigálni, hogy annak hatálya ne csak a borvidékekre, hanem az egész országra kiterjedjen. Emellett változtatni kellene az adatvédelmi törvényen is, hogy a hegyközségek a termelők által közölt adatokat a VPOP-nak kiszolgáltathassák. Szocialista politikusok azt is elfogadható megoldásnak tartanák, ha a jövedéki szabályozás alól a termelők most mentesülnének, de a többi szükséges törvénymódosítás csak később (akár 2003 őszére) történne meg.

Hazafi László