Erős szakszervezetekben érdekelt a kabinet, mert ha sikerül megegyeznie az érdekképviseletekkel, akkor döntései jelentős támogatást élvezhetnek - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a szakszervezeti vezetőkkel folytatott megbeszélést követő tájékoztatón. Az egyeztetésen szó esett az új, országos szintű érdekegyeztető fórum létrehozásáról is, amely az eddigi Országos Munkaügyi Tanács helyett Országos Érdekegyeztető Tanácsként nemcsak a munkaügyi, hanem a társadalmi, gazdaságpolitikai, költségvetési, adóval és járulékokkal kapcsolatos kérdéseket is napirendjére venné. Miután a munkaadói oldallal jövő kedden egyeztet a miniszterelnök, illetve Kiss Péter foglalkoztatási és munkaügyi miniszter, elképzelhető, hogy pár héten belül megalakul a testület, amely augusztus végén már konkrét kérdéseket is tárgyalhat. A kabinet egyébként tervezi, hogy ezt követően egy speciális munkáltatói körrel, a nemzetközi vállalatok képviselőivel is egyeztet.

Döntés született egy másik országos fórum létrehozásáról is. A Gazdasági és Szociális Tanács a nemzet jövőjét érintő - például az egészségügyi rendszer átalakításáról szóló - kérdéseket vitatná meg.

A szakszervezeti oldal felvetette, hogy az ősz folyamán a munka törvénykönyvének egy újabb módosításáról kezdődjenek tárgyalások. Ezeken a már benyújtott módosító javaslatnál tételesebben tekintenék át a jogszabályt - tájékoztatta lapunkat Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. (TTE)