A Magyar Gyógyszerész Kamara várakozással tekint a gyógyszerek termelői árának emelése elé, mert e nélkül nincs árrésemelés, ami az idén 6 milliárd forint bevételkiesést jelentene számukra. Ez esetben viszont szükség lesz a gyógyszertárak jövedelmének kompenzálására - mondta a Világgazdaságnak Hávelné Szatmári Katalin elnök. Számításaik szerint tavaly 3 százalékkal csökkent a patikai árrés reálértéke, a tendencia az idén folytatódott. Az elmúlt év azonos időszakához képest ugyanis az első negyedévben 11,9 százalékkal csökkent az árréstömeg reálértéke, amiről levélben tájékoztatták az új egészségügyi minisztert.

Azt szeretnék, ha a szaktárca és a gyógyszerészek képviseleteivel tavaly augusztusban aláírt szándéknyilatkozat alapján szavatolnák a 2070 patika biztonságos működését.

A nyilatkozatban egyebek mellett az áll, hogy 2002. júliustól 2,5 százalékkal emelik a 15 százalékos átlagos kiskereskedelmi árrést. Ez azért fontos, mert ez a gyógyszertárak egyetlen bevételi forrása, ettől függ a patikusok bére s a patikák fejlesztése. Számításaik szerint a 2000. évi 41,3 milliárd forint összegű árréstömeg tavaly csupán 6 százalékkal nőtt, ami a KSH 9,2 százalékos fogyasztói árindexéhez képest 3 százalékos reálérték-csökkenést jelentett számukra. S ha a kormány a népegészségügy helyzetének javításában, vagy az olcsóbb, de hatásos orvosságok népszerűsítésében szerepet szán a gyógyszerészeknek, garantálni kell a biztonságukat is. (A francia gyakorlatról cikkünk a 16. oldalon olvasható.) Ez azért is sürgető, mert a diplomás minimálbér-emelés e szektorra is vonatkozik, ám amíg például a vállalkozó háziorvosok számára központilag biztosítják az ehhez szükséges pénzt, a gyógyszertáraknak maguknak kell kigazdálkodni azt. Ez nehéz feladat, hiszen a közforgalmú patikákban alkalmazott 13 ezer dolgozó 34,6 százaléka egyetemi végzettségű. Ha a nemzetgazdaság szellemi foglalkoztatottjainak átlagához kívánnák közelíteni a jövedelmeiket, a patikai vállalkozások működési költségeit 20 százalékkal kellene növelni.

Az elnök kitért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hétfőn bevezetett országos vényellenőrzési rendszerére is. Mint mondta, részt vettek a tesztelésében, s támogatták azt. Ám felhívta a figyelmet: a 2,1 millió vény ellenőrzésekor kiszűrt 600 hibás receptből - mivel nem ismerik a hibák okát - nem lehet a gyógyszerészek tudatos csalására következtetni, azt visszautasítja. Azt szeretnék, ha az OEP a patikáktól kapott hibás elszámolásokat javításra azonnal visszaküldené, és nem ellenőrzés nélkül vonná le a gyógyszertáraknak utalandó, a tb-támogatással kiváltott receptek után elszámolt pénzt. Kérdésünkre, mit szólna a kamara, ha liberalizálnák a gyógyszertárak létesítésének szabályait - jelenleg törvény rendelkezik a távolságról, az ellátott lakosság számáról -, az elnök azt mondta: a patikahálózat bővítése öngyilkosság lenne. Növelné a tb és a lakosság terheit, és rontaná a patikák jövedelemtermelő képességét. Ezt igazolja Anglia, Írország és Hollandia példája is - mondta.

NÓGRÁDI TÓTH ERZSÉBET