Az első félévi közbeszerzésekből értékben számítva a Siemens Rt. nyerte a legtöbbet - jelentette ki Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója a 2002. év első hathavi adatait ismertetve. A vizsgált időszak nyerteseinek toplistáját 16,22 milliárd forinttal vezeti a cég. Ez a "teljesítmény" csaknem kétszerese a második helyezett Hérosz Építőipari Rt. "produkciójának".

Az összesen 21 eljárásban győztes Siemens csupán a Magyar Posta Rt. gyorsított, tárgyalásos közbeszerzésén közel 38,8 millió euró értékű, azaz több mint kilencmilliárd forintos megrendeléshez jutott. A cég egyedüli ajánlattevő volt az országos feldolgozóközpont komplex megvalósítására.

A hírbörze kft. adatai szerint június végéig 2205 közbeszerzési eljárás fejeződött be, ebből 244 - 11 százalék - eredménytelenül. Az eredményes és öszszegszerűségében is meghatározható közbeszerzésekben 366,2634 milliárd forintról, eredményes és számszerűsíthető eljárásonként átlagosan 191 millióról döntöttek. Az előző év azonos időszakának adataival összevetve a közbeszerzések száma 16,5 százalékkal, értékük 35,3 százalékkal nőtt.

Mivel az eddigi gyakorlat szerint az első hat hónap hozta a teljes évi közbeszerzések 40-45 százalékát - mondta Tunyogi László -, az összérték az év végéig elérheti a 800 milliárd forintot. Ez a tárcák pénzügyi helyzetének is függvénye, a híradások szerint ugyanis már elköltötték éves kiadásaik nagy részét. A Magyar Fejlesztési Bank Rt. és érdekeltségei ugyan a salátatörvény jövő heti elfogadásával a közbeszerzési törvény hatálya alá kerülnek, ám ez a tendereztetés időigénye miatt csak jövő évtől érezteti hatását.

Az év első felében 833 szervezet kért átlagosan 2,65 ajánlatot - egyenként 440 millió forint összegben. Az ajánlatkérők száma az első fél évben meghaladta a 2001. év egészének háromnegyedét (81 százalék), így a kiírónkénti átlag a tavalyi 80 százalékára csökkent. A legtöbb ajánlatot (34-34-et) a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal, illetve a Magyar Turizmus Rt. kérte, őket Budapest főváros önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Rt., valamint a MÁV Rt. követi (30-30). Az ajánlatkérések értékét tekintve messze a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) az első. A második a Magyar Posta Rt., a harmadik a MÁV Rt. Az MKGI közel 38,8 milliárd összértékkel vezeti a legnagyobb ajánlatkérők toplistáját.

A nyertesek száma júniusig 1792, az átlagos elnyert érték 204 millió forint volt. Mivel a nyertesek száma a 2001. évi teljes érték 68 százaléka, ezért az egy nyertesre jutó átlagos elnyert érték csökkent (2001-ben ez 220 volt).

A lefolytatott közbeszerzések 72 százaléka volt nyílt, 12 százaléka hirdetmény nélküli tárgyalásos, 8 százaléka tárgyalásos. Ezzel szemben az értéket tekintve csak 40 százalék a nyílt eljárások aránya, 28 százalék nyílt előminősítéses és 18 százalék tárgyalásos volt. A beszerzések terén mind darabszámban (914, 42 százalék), mind értékben (199 milliárd forint, 54 százalék) az építőipar az első.

MAGOS KATALIN