A 2002. első félévi statisztikák azt mutatják, az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt az igény mikrohitelre - tájékoztatták lapunkat az MVA-nál. Problémát okoz azonban, hogy a havonta beérkező törlesztések összege elmarad a megnövekedett igényekétől. Miután a rendelkezésre álló források legfeljebb rövid távon képesek áthidalni ezt az aránytalanságot, ezért a lebonyolítást összehangoló MVA, az Országos Mikrohitel Bizottság, a helyi vállalkozásfejlesztési központok (hvk), valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékes munkatársai úgy döntöttek: kidolgozzák az átmenetileg limitált hitelezési keretek szétosztási szabályait. Az alapvetően gazdasági mutatókra épülő, hétféle paramétert figyelembe vevő allokációs mechanizmus részleteinek megfogalmazása folyamatban van.

Az idén - mint arról tegnapi számunkban is beszámoltunk - kétszer is felfüggesztették a mikrohitel folyósítását. Előbb áprilisban, majd a héten indulhatott újra kétheti szünet után a folyamat. Az elmúlt két hónapban például Pest megyében több vállalkozás nem jutott hozzá a megítélt kölcsönhöz, holott a határidőt a mikrohitel-kézikönyv a szerződést követő öt napban szabja meg. Noha ezt eddig sem tartották be, tíz nappal mégis számolhattak, így a vállalkozások ehhez programozták kifizetéseiket.

A folyósítás leállása gondot okoz a vállalkozóknak, akik az elesett haszon utáni pereket is kilátásba helyeztek. Erre nincs lehetőség: április második felében, a mikrohitel feltételeinek megváltoztatásakor módosították a szerződések szövegét. Így az április 22-e után kötött kontraktusokból már kimaradt, hogy a folyósítás felfüggesztése miatt az adósnál esetlegesen bekövetkezett kárért az MVA-t terheli a felelősség.

A hitelek folyósításának legutóbbi, kéthetes leállását az okozta, hogy a mikrohitelplafon tavaly októberi emelését lehetővé tevő keret átcsoportosítása a vártnál hosszabb ideig tartott.