Veszélybe került a Fidesz vezette kormány által megvalósított otthonteremtési támogatás, a lakosság elbizonytalanodott a tekintetben, hogy a kedvezményekkel a jövőben élni tud-e - állítják ellenzéki politikusok. Tállai András fideszes képviselő szerint a kedvezőtlen gazdasági folyamatok - kiemelten a kamatemelés - utolérték az otthonteremtési programok megvalósítását. A lakosság elbizonytalanodása szerinte azzal támasztható alá, hogy a kormányváltás után többszörösére nőtt a lakáshitelt igénylők száma.

Ellentmondásba került önmagával Tállai András - reagált lapunknak Csabai Lászlóné. Az MSZP lakáspolitikai szakértője szerint a hiteligénylők számának növekedése éppen azt jelenti, hogy bízik a lakosság a kormányban. A félszázalékos jegybanki kamatemelés a tapasztalatok szerint nem érinti a lakáshiteleket - mondta. Erre bizonyíték, hogy információi szerint a napokban csökkentette az OTP az ügyleti kamat mértékét, a lakáshitelkamatok pedig nem emelkedtek. A szocialista politikus úgy véli, a fideszes állításokkal szemben az adójóváírás mértékének növekedése sem okozhat kárt a lakáskölcsön-felvevőknek. Minden munkavállaló jól jár, akinek a havi keresete 128 ezer forint alatt marad - tette hozzá.

Cáfolta azt a fideszes vélekedést is Csabainé, hogy megakadt volna a bérlakásépítés. Azt elismerte, hogy április végére a Széchenyi-program bérlakásra fordítható támogatási keretének több mint 90 százalékát kiosztották. Ezért is zajlik a teljes program felülvizsgálata. A kormány a beadott pályázatokat elbírálja, és keresik annak a pénzügyi lehetőségét, hogy a jókat támogathassák.

Még ebben az évben elkészül a hosszú távú lakásépítési program - mondta Csabai Lászlóné. Ebben fogalmazzák meg a családokat megillető, a korábbinál nagyobb mértékű kedvezményeket, a bérlakásépítés ütemének felgyorsítását, a lakásépítők ösztönzésének különböző formáit. (BJA)