A nagy és kisebb vállalkozásokra egyaránt jellemző aktivitásnak köszönhetően tovább nőtt az építőipari termelékenység májusban - tette közzé a KSH. Az ágazat statisztikailag kiigazított produktuma 23,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket, és 0,5 százalékkal volt magasabb, mint áprilisban.

A termelékenységbővülés országszerte általános volt. Az átlagból kiemelkedik az 50 százalék feletti dinamikát felmutató Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljesítménye.

Jelentős növekedést produkált az új szerződések állománya. Ez 48,7 százalékkal haladta meg a 2001 azonos hónapjában regisztráltat. Így a tendencia hosszú távú működőképessége valószínű.

Ám a szakemberek egy jelentős része a mostani lendület egy éven belül bekövetkező kimerülésével számol. A politikai mindennapok alakulásának erre a szektorra mindig is meghatározó befolyása volt - fejti ki Galamb István elemző. A beruházások jelentős része a választások körüli átadásra összpontosított. Emellett mind a mai napig nagy számban folynak olyan fejlesztések, melyek befejezésének határidejét az önkormányzati választások befolyásolják. Az újonnan kiadott építési engedélyek száma arról árulkodik, a lakáshitelezési rendszer megolajozása nyomán megindult fejlesztési kedv is alábbhagyhat a jövő év közepére. (LGA)