Az adatok teljes mértékben megfelelnek a piaci várakozásnak, azt mutatják, hogy a lakossági fogyasztás a második negyedévben is tartja növekedését, talán egy picivel alacsonyabb ütemben, mint az elsőben - mondta el lapunknak Békés Gábor, a Lehman Brothers elemzője.

Májusban 17,2 százalékra mérséklődött a gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem első négyhavi 34 százalékos, rendkívül dinamikus növekedése. Az átlagosnál jobban bővült a tex-til-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem (17,6 százalékkal), valamint a kultúr- és egyéb, máshová nem sorolt iparcikk-kiskereskedelem (11,6 százalékkal). Az átlagos növekedéshez közel teljesített az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem, valamint az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem bővülése. Mérsékeltebben nőtt a gyógyszerek, gyógyászati termékek, illatszerek (4,2 százalék), valamint a bútorok, műszaki cikkek és a vasáru kiskereskedelme (3,3 százalék).

A májusi eladások változatlan áron, kiigazítás nélkül 9,9 százalékkal haladták meg az előző év májusi szintet, 5,1 százalékkal az áprilisit. Az első öthavi értékesítési volumen kiigazítás nélkül 12,4 százalékkal bővült. A kiskereskedelmi forgalom volumene az első négy hónapban még 13,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.