Az arab világban fenntartásokkal fogadták azt a beszédet, amelyben George Bush amerikai elnök ultimátumot hirdetett meg: Szaddám Huszein iraki elnök vagy önként leszereli tömegpusztító fegyvereit, vagy az USA vezette koalíció hajtja ezt végre. Moszkva ugyanakkor késznek mutatkozott arra, hogy elfogadja a Biztonsági Tanács új határozatát a fegyverzetellenőrök iraki visszatéréséről, feltéve, hogy az - bagdadi elutasítás esetére - nem utal automatikus fegyveres megtorlásra. Ezt a Netzeitung szerint Jurij Fedotov külügyminiszter-helyettes közölte.

Tévébeszédében Bush az iraki leszerelésre vonatkozó követelését azzal toldotta meg, hogy Bagdadnak meg kell ígérnie: beszünteti a terroristák támogatását, felhagy illegális kereskedelmével, szabadon engedi az Öböl-háborúban ejtett foglyokat. Az elnök szerint e feltételek teljesülése következtében a rezsim is meg fog változni. Az iraki tábornokokat felszólította: ha katonai konfliktusra kerül sor, ne teljesítsék Szaddám Huszein parancsait, különben háborús bűnösökként fogják kezelni őket.

A Biztonsági Tanácsot arra sürgetjük - mondta Bush -, fogadjon el olyan új határozatot, amely azonnali hatállyal követeli Iraktól, hogy tárja fel és ENSZ-felügyelet mellett semmisítse meg összes létező tömegpusztító fegyverét. A várakozás - mondta - a legkockázatosabb opció. Nem említette ugyanakkor az állandó BT-partnerek által kifogásolt támadási automatizmust, sem egy olyan második BT-határozat lehetőségét, amely a támadást helyezné kilátásba (amint azt a franciák javasolják).

A BBC szerint amerikai belpolitikai fogyasztásra szánt beszédében Bush reményét fejezte ki, hogy a kongresszus rövidesen megadja neki a háborús felhatalmazást, "ami nem jelenti azt, hogy a katonai cselekvés azonnali és elkerülhetetlen" - tette hozzá. (VG)