Elfogadta a vagyonkezelési alapelvekről szóló dokumentumot a kormány - jelentette be Salgó István, a Pénzügyminisztérium privatizációért felelős helyettes államtitkára. Mint tegnapi számunkban beszámoltunk róla, a Pénzügyminisztériumban készített stratégia szerint csaknem 100 társaságban meglévő tulajdonát adja el rövid időn belül az állam. 2004-ig közel 100 cég értékesítése valósulhat meg abból a 180 darabos portfólióból, amely az ÁPV Rt. által kezelt és a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) átkerülő cégeket tartalmazza. További 45 társaság eladására 2006-ig nyílik lehetőség.

A stratégia értelmében a privatizációs törvény oly módon változik, hogy a jelenleg szakminiszteri fennhatóság alatt álló társaságoknál - egyes honvédelmi jelentőségű cégek kivételével - a jövőben a pénzügyi tárca irányítása alá tartozó ÁPV Rt. gyakorolhatja a tulajdonosi jogokat. A lépés a gazdasági és közlekedési miniszter fennhatósága alól például 30 darab, tartósan állami tulajdonú céget vesz ki.

A tartós állami tulajdonú részesedéssel működő társaságok száma drasztikusan csökkenne a privatizációs törvény tervezett módosításával. Kikerül a körből a Mahart Rt., számos erdészeti társaság, a Volán-társaságok, a Malév Rt., valamint egyes vízművek is. Csökken a Szerencsejáték Rt. és a Magyar Posta minimálisan előírt tartós állami részesedésének értéke is.

A kormány határozott szándéka, hogy hosszabb távon értékesítse a Mol, illetve a Richter állami tulajdonú részvényeit - erősítette meg a helyettes államtitkár. Salgó István a magyar gazdaság versenyképességének és hatékonyságának növelését jelölte meg a magánosítás egyik céljaként. "A privatizáció révén befolyó bevételekkel az állam a kormányprogramban megjelölt infrastrukturális, humán- és egészségügyi fejlesztésekhez biztosít forrást" - fogalmazott. Hozzátette: a tartós állami tulajdon megszűnése az egyes társaságoknál nem jelenti automatikusan azt, hogy magánkézbe kerülnek.