Amennyiben a brüsszeli bizottság jóváhagyja, a Nemzeti Fejlesztési Tervben (NFT) szereplő elképzelések szerint három év alatt 30-40 milliárd forintnak megfelelő támogatást kaphat az egészségügyi és szociális ágazat - tájékoztatta az MTI-t a szaktárca közigazgatási államtitkára. Jakab Ferencné bejelentette, hogy az európai uniós strukturális alapok egészségügyi és szociális támogatásainak fogadására programirodát létesített az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium. Ennek feladata, hogy 2004 májusáig olyan projekteket készítsen elő, amelyekkel hazánk csatlakozását követően azonnal igénybe tudja venni a támogatásokat.

Az iroda az NFT-nek megfelelően a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM), valamint a munkaügyi tárcához rendelt feladatokhoz és hatóságokhoz kapcsolódva végzi a munkáját.

A NFT-ben meghatározták az egészségügy átalakításának céljait, a fókuszban a betegségek megelőzése, az ellátáshoz való esélyegyenlőség megteremtése, az intézményrendszer strukturális átalakítása és a finanszírozás reformja áll. A regionális egészségügyi és szociális ellátórendszer kiépítéséhez kapcsolódóan sor kerül az elavult orvostechnikai eszközök cseréjére és pótlására. Ezek között új alapradiológiai, diagnosztikai műszereket és fertőtlenítőrendszereket alakítanak ki. Bővítik az onkológiai sugárterápiás eszközöket, hogy mindenki időben jusson hozzá a szükséges kezeléshez. Jelentős a hiány a műtéti altatógépekből, közülük sok elavult, húsz évnél is régebbi. Fontos a lélegeztetőgépek és műtéti monitorok, valamint az infúziós pumpák beszerzése is. A NFT-ben kiemelt szerepet kapott az egészségügyi intézmények informatikai rendszerének kiépítése, hogy az egyes kórházakon belül és egymás között is kompatibilis legyen a számítógéppark. Ez teremtheti meg az egységes egészségügyi adatbázist, ami alapja lehet az egészségpolitikai és orvosszakmai döntések meghozatalának. (NTE)