Továbbra is nagyok az eltérések az eurózónán belül a jól képzett szakemberek keresetei között: az olasz vagy portugál marketingmenedzserek alig fele olyan vastag borítékra számíthatnak, mint luxemburgi kollégáik. A könyvelők, szoftverfejlesztők és grafikusok esetében is nagyjából hasonló a különbség a legjobban, illetve legrosszabbul fizető tagországok között - derül ki az Irishjobs.ie állásközvetítő cég felméréséből. Az ír fejvadászok a világhálón elhelyezett álláshirdetéseket összesítették, amelyek jól képzett és legalább hároméves tapasztalattal bíró szakemberekre vonatkoztak.

Általánosságban az látszik a számokból, hogy Luxemburgban és Németországban keresnek a legjobban a szóban forgó szakmákban dolgozók, míg a valutaunió déli tagállamaiban, főként Portugáliában és Olaszországban munkát vállaló kollégáik számíthatnak a legalacsonyabb fizetésre. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy Finn- és Franciaországban is nagyon közel vannak a fizetések ehhez a "régiós minimumhoz", viszont Görögország a vizsgált öt kategória közül mindegyikben magasabb értékkel büszkélkedhet ennél.

Érdekes eredményre vezet a mostani helyzet összehasonlítása az egy évvel korábbival. Az Irishjobs.ie kimutatása szerint ugyanis több tagállamban - mindenekelőtt Francia-, Olaszországban és Luxemburgban - a vizsgált szakmák némelyikében csökkentek a fizetések ezen időszakban. A cég elemzői ezt főként a gazdasági környezet romlásával magyarázzák, bár a talán leginkább gyengélkedő német gazdaságban éppen hogy a fizetések látványos emelkedése volt jellemző. A grafikusoknak ígért éves jövedelmek átlaga 44-ről 62, a könyvelőké 48-ról 72, a szoftverfejlesztőké 73-ról 94 ezer euróra nőtt a legnagyobb uniós tagországban.

Jóllehet az euró készpénz formájának bevezetése a jelek szerint nem törölte el egy csapásra a fizetésekben meglévő eltéréseket, egyértelműen megfigyelhető a különbségek csökkenése. Míg ugyanis 2003 elején nagyjából kétszeres különbséget mértek a legmagasabb, illetve legalacsonyabb fizetésű országok között, egy évvel korábban még két és félszeres szakadék volt jellemző. A görög grafikai tervezőknek például 2002 elején 26, a luxemburgiaknak 65 ezer eurót ígértek, most már viszont a legkevesebbre tartott portugálok is 33 ezret kapnak, míg a luxemburgiaknak és a németeknek 61-62 ezer euróval kell megelégedniük. A közeledés nem csupán az alacsonyabb jövedelmek emelkedését jelenti, több esetben a legmagasabb fizetések csökkenését is kiváltja a piaci verseny. (TG)