Tizenegy pontból álló, a magyarországi vállalkozások versenyképességét javító javaslatcsomagot fogalmazott meg a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ). Szorgalmazzák egyebek közt a fix összegű egészségügyi hozzájárulás megszüntetését, a részmunkaidős foglalkoztatáshoz kapcsolódó munkaadói terhek csökkentését, a társasági adó - főleg a termelő vállalatok körében történő - mérséklését, az önfoglalkoztatói forma jogi kereteinek megteremtését - tolmácsolta öt munkaadói szervezet álláspontját Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke. Szeretnék, ha a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a kormányüléseken képviselné a munkaadói érdekeket - fűzte hozzá.

Kiss Péter munkaügyi miniszter elvi támogatásáról biztosította az érdekképviseletet. A munkaügyi kormányzat célja a bérköltségek leszorítása és a képzési feltételek javítása - mondta. Az idén hangsúlyt kap a felnőttképzés, a részmunka szabályozása és az önfoglalkoztatás, továbbá folyamatosan napirenden marad a középfokú szakképzés erősítése - emlékeztetett.

Az MGYOSZ álláspontja szerint a munkaintenzív vállalkozások számára az idén is biztosítani kellene egy - az előző években a minimálbér emelésének ellensúlyozását szolgáló büdzséhez hasonló - legalább 10 milliárd forintos kompenzációs keretet. Sürgetik továbbá a 2003-as beruházásösztönzési célelőirányzat jelenleg 15,6 milliárd forint összegű keretének megemelését. Ezt a privatizációs bevételek révén vagy a költségvetési hiány növelésével látják megoldhatónak. Álláspontjuk szerint ezeknél a pályázatoknál el kell tekinteni a 250 fős foglalkoztatotti létszámhatártól. (TTE)