BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élelmiszer-biztonsági harmonizáció

Az élelmiszerekben lévő rovarirtószer-maradványok megengedett felső határértékét kívánja egységes keretbe foglalni az Európai Bizottságnak a napokban elfogadott tervezete. Az EU-szerte alkalmazandó jogszabály a növényi és állati eredetű élelmiszerekben lévő vegyszermaradványokra egyaránt vonatkozik majd.

A tervezetről az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekben illetékes tagja elmondta, hogy abban egységes szerkezetbe foglalva és egyszerűsített fogalmazásban találhatók meg a korábban gyakorta csak tagországi szinten megszabott követelmények. Mint David Byrne közölte, 27 évnyi aprólékos és széteső szabályozást foglaltak össze egy harmonizált rendszerbe, amivel a tagállamok lakossága a jelenleginél hatékonyabb védelemben részesíthető.

Az egységes, uniós szintű normarendszer egy átmeneti időszak után lép majd hatályba, és általa eltűnik a mai előírásdzsungel által hordozott összes következetlenség. Ez utóbbi abból adódik, hogy a tagállamok saját hatáskörben fogalmazhattak meg előírásokat minden olyan esetben, ahol ezt az unió nem tette meg.

A normák meghatározásán kívül az új jogszabály pontosan kiköti, hogy az érintett hatóságok közül melyik milyen ügyben járhat el. Az Európai Élel-miszer-biztonsági Hatósághoz (EFSA) fog tartozni például a veszélyességi szintek elemzése, ezzel szemben az Európai Bizottság a kockázatok menedzseléséért lesz felelős.

A maximális maradványértékek egyébként nem toxikológiai határértékek, mert olyan szinten határozzák meg őket, hogy még az elérésükkel se essen kár emberek vagy állatok egészségében. A tervezetet Brüsszel rövidesen előterjeszti parlamenti és tanácsi jóváhagyásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.