A múlt héten másodfokon is megnyert két pert a Budapesti Önkormányzati Parkolási (BÖP) Kft.. Az egyik autós a ki nem fizetett parkolási díjak, pótdíjak, ezek kamata, s a jogi eljárás költségei miatt több mint egymillió forinttal tartozik. A bíróság első és másodfokon is perdöntő bizonyítéknak ítélte a parkolási cég számítógépes rendszere által rögzített adatokat - mondta lapunknak Novák Péter, a BÖP ügyvezető igazgatója. Az illető hölgy az elmúlt évek alatt csaknem 280 büntetőcédulát szedett össze, mindig ugyanabban az utcában parkolva, ahol egyébként a munkahelye is van. A másik esetben a bíróság első fokon nem tartotta elegendő bizonyítéknak a számítógépes rendszert, s a mintegy 300 ezer forinttal tartozó autós javára ítélt.

Ezt a döntést a BÖP fellebbezése után a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében megváltoztatta. A Budapesten működő három parkolási társulásnak a becslések szerint összesen 3 milliárd forintnyival tartoznak a nem fizetők. A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény korábban nem tette lehetővé, hogy a parkolási cégek az autók rendszáma és gyártmánya alapján megkapják belügyminisztériumi nyilvántartásból a bliccelők nevét és címét. Ezért a háromból kettő megbízott a közreműködéssel egy adatkezelő céget, amely a rendszámok alapján hozzájut a személyes adatokhoz, majd kiküldi a tartozásról szóló fizetési felszólításokat az érintettek lakcímére. A törvényt márciusban módosították: a társulások a tarifa meg nem fizetése esetén a díj és a pótdíj behajtása érdekében megkaphatják a személyes adatokat.

A törvénymódosítás hatálybalépése annak a jogértelmezési vitának is a végét jelenti, miszerint törvényes-e a két cég által eddig alkalmazott "kétlépcsős" megoldás. A személyes adatok kiadása miatt másfél éve egy budapesti autós pert is indított, melyben jogi képviselője Kovács Kázmér volt, de a bíróság másodfokon is jogszerűnek ítélte az eljárást. Az ügyvéd felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz (LB), amely a jövő hétre tűzte ki a tárgyalást. Kovács elmondta: a törvény módosításával a helyzet jogszerűvé vált, ám ha álláspontját a felülvizsgálati eljárás során az LB is osztja, akkor át kell gondolni, visszamenőleg hogyan állítható helyre a jogszerű állapot. Az első felszólítás után az autósoknak mintegy 10 százaléka rendezi tartozását. Az első néhány száz ügyet a BÖP már átadta a bíróságra, s kimentek a fizetési meghagyások - mondta Novák Péter. A fizetési meghagyás ellen tiltakozók esetében perek indulnak. A BÖP eddig mintegy száz pert indított, többségét első fokon megnyerte.

A harmadik érdekelt a Fővárosi Közterületi Parkolási Társulás, amely önkormányzati szerv, s így a pótdíjak beszedésére közbeszerzést kell kiírnia. Náluk halmozódott fel a legnagyobb adósság, mert adatok hiányában nem folyik a felszólítólevelek kipostázása. Tóth József igazgató elmondta: a törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy parkolási cégek adatokat kezeljenek, megfelelő technikai és személyi feltételek esetén. Az igazgató reményei szerint az idén elindíthatják a hátralékok behajtását.