Újabb mérföldkőhöz jutott Magyarország az európai uniós környezetvédelmi támogatások felhasználása kapcsán: néhány napja az utolsó magyar ISPA-támogatási kérelmek is megérkeztek Brüsszelbe, s ezután az előcsatlakozási támogatást a közösség kohéziós alapjából folyósítandó segítségnyújtás váltja fel. A Miniszterelnöki Hivatal szakértői szerint Kecskemét, Debrecen és Szombathely szennyvízkezelési problémáinak megoldását célzó projektek kapcsán az Európai Bizottság (EB) illetékesei június elején várhatóan a helyszínen értékelik a támogatási kérelmeket, azonban a megítélendő összegek folyósítása már gyors döntés esetén is a kohéziós alap keretéből történhet meg.

Ennek oka, hogy 2004. január 1-jétől az összes előkészítés alatt álló, vagy folyamatban lévő ISPA-projekt finanszírozása a kohéziós alaphoz kerül. A váltás a gyakorlatban nem fog túl nagy változást eredményezni, mivel az ISPA-alapot - részben felkészítési célzattal - a kohéziós támogatások mintájára hozták létre a tagjelölt államok számára. Ugyanakkor az eddigi gyakorlathoz képest változást jelent, hogy a projektek előkészítése kapcsán az előzetes jóváhagyási jogosultság Brüsszelről a magyar szervekre száll át.

Az EU a kohéziós alapból 480 millió eurót biztosít Magyarországnak környezetvédelmi célokra 2004 és 2006 között. Ebből Magyarország 132 millió eurót már lekötött az ISPA-pályázatok keretében, s a tervek szerint a 180 millió euróba kerülő csepeli szennyvíztisztító költségeit is részben innen biztosítanák, így a kohéziós alapból - 2004 és 2006 között - évente 56 millió eurót lehet még szabadon lekötni.

Az EB regionális politikák főigazgatósága legutóbb néhány nappal ezelőtt ítélt meg támogatást magyarországi pályázóknak az ISPA-alap terhére. Az észak-balatoni hulladékgazdálkodási projekt összköltsége számítások szerint megközelíti a 26 milliárd forintot, amelyből a hazai pályázók 50 százalékos támogatást kérvényeztek Brüsszeltől. Ezt megelőzően az EB tavaly októberben döntött négy hulladékgazdálkodással kapcsolatos magyarországi projekt (társ)finanszírozásáról. A négy beruházás tervezett költsége együttesen 157 millió euró, amiből az EB 102 milliót - mintegy 25 milliárd forintot - vállalt át az ISPA-alap terhére. Korábban az EB, a 2000-ben és 2001-ben benyújtott pályázatok kapcsán, már 16 magyarországi projekt megvalósításához biztosított támogatást az ISPA-alapból, együttesen 125 millió euró értékben. (NIG)