Eddig a vártnál kisebb az érdeklődés a kkv-k számára az idén meghirdetett Széchenyi vállalkozásfejlesztési program kilenc pályázatára. A március 1-jei benyújtási start óta 1687 pályázó, 3,162 milliárd forint igényt nyújtott be. Ez a rendelkezésre álló össztámogatási keretnek mindössze 39,3 százaléka. Két pályázatnál lépték túl az igények a keretet, ugyanakkor tíz százalék alatti igénybejelentés csak egy akad: a hálózatépítési tender (3,6 százalék). Ez utóbbi, egymilliárd forintos keretre eddig beérkezett nyolc pályázat támogatási igénye még a 36 millió forintot sem éri el, ráadásul négy pályázatot (igényük közel 17,7 millió forint) közreműködési hatáskörben elutasítottak. A szaktárca a tendertől minimum 140 hálózat kialakítását várná.

A fejekben van a probléma - fogalmazott sarkosan lapunknak Antallfy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetsége (Kisosz) ügyvezető elnöke. Mindenki azt hiszi, egyedül képes megoldani mindent. A hálózati szerveződés közös költségvetést és fellépést, továbbá elkötelezettséget jelent egy-egy termék iránt. Most azonban elsősorban ott szerzik be a termékeket, ahol akció van, a túléléshez ugyanis erre van szükség. Szerinte a hálózatosodáshoz egyebek között az is kellene, hogy elfogadják egymást a piacon, még a versenytársakat is. Példaként említi a német kiskereskedői kört, ahol sokkal jobban együttműködnek egymással a vállalkozók. Igaz, ott a szerződés szentírás, teszi hozzá.

Akkor épülnek hálózatok, ha a beruházások megtérülése előre látható - véli Károlyi Miklós, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Most azonban recesszió van, ez pedig nem csak ennél a pályázatnál érezteti hatását. Általános probléma az is, hogy a tenderek rendkívül bürokratikusak és kockázatosak, hiszen a pályázatnak költségigénye van, ám az eredmény nem garantált.

Peredi Péter, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz) főtitkára szerint sokan nem érti miről is szól, nem ismerik a hálózatépítés célszerűségét, hasznosságát. Ahol pedig értik, ott egymástól való tevékenységféltés lehet. Bizalmi elvre és garanciákra - például, hogy az érintett az információnyújtás után nem veszíti el munkahelyét - lenne szükség. A Fuvosz több résztvevővel közösen tervezi egyébként a pályázat benyújtását. Ezt a fuvarozó kkv-kat segítő, EU-támogatással - három ország 11 szervezetének (közöttük a Fuvosznak) - kifejlesztett Citro programra alapozzák.