Az évi mintegy kétszázezer végrehajtási ügyhöz képest elenyésző számban ugyan, de folyik már eljárás takarékbetétekre is. Ugyanakkor általánosnak mondható a lakossági folyószámlára vonatkozó inkasszó - tudta meg a Világgazdaság. Az OTP Bankhoz például tavaly mintegy ötezer inkasszó érkezett a végrehajtóktól, ami - a szakemberek szerint - nem túlságosan sok, de nem is kevés. Az ügyek felénél került sor az ügyfél számlájáról át nem utalható, így végrehajtás alá nem vonható - a nyugdíjminimumhoz igazodó -, úgynevezett mentes összeg kiszámítására. A bank szerint ezernél is kevesebb esetben volt szükség az inkasszó kiterjesztésére, amikor az érintett más pénzeszközeit is végrehajtás alá vonták.

A takarékbetét végrehajtására - különösen a bankokat terhelő - szigorú szabályok érvényesülnek. Az eljárást azonban alapvetően a betét felkutatása nehezíti. Arról ugyanis az adós belátása szerint nyilatkozik a végrehajtónak, aki nem keresheti meg az ország 3800 kisebb-nagyobb pénzintézetét. A lakossági folyószámla inkasszója egyszerűbb tranzakció. A számla - figyelemmel arra is, hogy mindig névre szóló - könnyebben fellelhető. A tapasztalatok szerint a végrehajtók nagy része csak akkor fordul a bankhoz, amikor már úgymond biztosra megy.

A betétek vagy a számlák kutatása, az adós azonosítása, a végrehajtás, illetve az inkasszó érvényesítése, számítástechnikai és személyi hátterének megteremtése ugyancsak próbára teszi a pénzintézeteket. A bank tevékenységétől, ügyfélkörétől is függ azonban, hogy miként készült fel a végrehajtói megkeresésekre. Egyik vezető pénzintézetünknek - amely nem elsősorban lakossági szolgáltatást nyújt - például komoly problémát okoznak a végrehajtási ügyek: nincs rá apparátusuk, különböző banki rendszereket kell végigböngészniük, a gép nem adja ki egyetlen gombnyomásra az érintett adatait.

Az OTP-nél érthetően más a helyzet: a fővárosban régiónként, vidéken megyénként kijelölt végrehajtási ügyintézőik foglalkoznak a természetes személyeket érintő végrehajtói megkeresésekkel. Munkájukat e célra rendelt számítástechnikai program támogatja.