Az Európai Unió versenyhivatala a sorozatos kudarcok ellenére még mindig a legjobbak között van - derül ki egy ma megjelenő vizsgálatból. A Global Competition Review felmérése alig ad rosszabb osztályzatot az EU-nak, mint az Egyesült Államoknak, Németországnak és Nagy-Britanniának, és előrébb sorolja, mint Japán, Hollandia, Svájc és további 17 ország versenyhivatalait.

Az eredmény meglepő lehet azok után, hogy tavaly a hivatal háromszor szenvedett vereséget a bíróságon fúziós döntésekben és átszervezési ügyben. Ennek ellenére a válaszadók "99 százalékig alaposnak" tartják a bizottságot, és dicsérik az olyan átfogó változások miatt, mint a vezető közgazdász kinevezése és belső "ördög ügyvédjének" alkalmazása, aki megkérdőjelezi az előzetes véleményeket fúziós ügyekben - írja a Financial Times.

A felmérés, melyben több mint 500 embert kérdeztek meg az üzleti élet szereplői közül és különböző szabályozó hivatalokból, figyelmeztető szavakat is tartalmaz. Ezek szerint az ellenőrző mechanizmusok nem kielégítőek, így egyes "határvonalon" álló ügyek kimenetele megjósolhatatlan. (VG)