Júliusban tovább bővült az ipari termelés: a szektor teljesítménye 2,7 százalékkal haladta meg az előző havi szintet. Az utolsó öt hónap közül egyébként négyben növekedést jelzett a Központi Statisztikai Hivatal. Ez pedig arra utal, hogy a korábbi időszak tétova, lassú növekedése után gyorsult az ipar.

A szektor termelékenysége egyébként júliusban 8,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.

A részletes adatokból az is látszik, hogy az élénkülés kizárólag az exportértékesítések megugrásának a következménye. A belföldi eladások ugyanis több esztendeje stagnálnak. A kivitel a hagyományos húzógáazatokban, a gép-, a műszer-, továbbá a járműgyártás ágazatokban teljesített jól.

A területi megoszlás alapján Komárom-Esztergom megye szárnyalása szembeötlő. Emellett jól teljesít Pest, Vas és Nógrád megye is.

A kivitel jó teljesítménye azért is érdekes, mert egyelőre csak igen bizonytalan jelei vannak a nyugat-európai konjunktúra beindulásának. Óvatosságra ad okot a közeljövőt illetően az is, hogy az előző hónapok dinamikus rendelésállomány-növekedése után júliusban gyengébben csordogáltak az új rendelések.