Valóságos panasznapot tartottak tegnap a kormány és a parlament közötti európai uniós együttműködés megoldatlan kérdéseiről az integrációs bizottság tagjai, megragadva az alkalmat, hogy Juhász Endre tárca nélküli miniszter tájékoztatta őket a hazai EU-koordináció helyzetéről. Hörcsik Richárd, a Fidesz és Kelemen András, az MDF képviselője annak a véleményének adott hangot, hogy a kormány és parlament viszonyát e téren sürgősen rendezni kell.

Jellemző példaként említették, hogy bár kérték és meg is állapodtak, a Külügyminisztériumtól továbbra sem kapják meg hiánytalanul az uniós jogszabálytervezeteket és dokumentumokat, sem az Európai Parlament (EP) munkájában megfigyelőként részt vevő magyar képviselők, sem a bizottság tagjai. A tárcák többségénél az uniós illetékeseknek szinte fogalmuk sincs arról, hogy mi folyik az EP ülésein, nincsenek tisztában a "folyosókon" zajló lobbitevékenység jelentőségével. Ez alól egyedüli kivételként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumot (FVM) említették.

A panaszokat azután Szent-Iványi István, a testület elnöke is megerősítette. Szerinte ha nem születik meg év végéig a vonatkozó kétharmados törvény, kínos helyzetbe kerülhet Magyarország, mert még a csatlakozás napjára, 2004. május 1-jére sem lesz EU-konform a kormány és a parlament viszonya.

Juhász Endre a felvetésekre reagálva mindenekelőtt megígérte: kérni fogja, hogy minden tárca jelöljön ki kapcsolattartót az EP-be delegált képviselők munkájának segítésére, amihez a keretet akár az integrációs bizottság is biztosíthatja. Arról is szólt, hogy az Igazságügy-minisztériummal együttműködve már elkészült a törvénytervezet, s négypárti egyeztetését most csütörtökön tartják a parlamenti pártok, Szili Katalin házelnök kezdeményezésére. A miniszter úgy ítélte meg, hogy korrekt az előterjesztés, amely jóváhagyása után biztosíthatja az eredményes együttműködést.

Egyúttal nyomatékkal felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy feszített ősz vár rájuk EU-ügyekben is, hiszen a parlament elé kerülő 50 törvényjavaslat zöme jogharmonizációs jellegű, Magyarország csatlakozásával függ öszsze. Miniszterként legfontosabb személyes feladatának azt minősítette, hogy Magyarország - az aktív megfigyelői státus időszakában is - a napirendre kerülő ügyekben mindenkor rendelkezzék konzisztens álláspontokkal, amikor az uniós döntéshozatali mechanizmus megkívánja, mert kizárólag így képes érdekei hatékony képviseletére.

Juhász nem titkolta reményét, hogy az Európai Bizottság idei utolsó jelentése Magyarországról kedvező lesz, noha "gyaníthatóan egyetlen tagjelölt sem fog jeles bizonyítványt kapni". Megjegyezte végül, hogy bár tárca nélküli miniszterként (jelenleg mindössze hat munkatárssal) végzi munkáját, sokszor - például az iratforgalomban - úgy tekintenek rá, mintha egy teljes minisztérium állna mögötte.