A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelenleg már mindenben megfelel az Európai Unió fejlesztési bankokkal szemben támasztott követelményeinek, üzleti stratégiája a közeljövőben kerül a kormány elé - mondta Csillag István, a gazdasági és közlekedési tárca vezetője.

A miniszter szerint a következő években az MFB jelentős szerepet tölt majd be az ország gazdaságának élénkítésében.

Csillag István egyúttal hangoztatta: az MFB a hitelnyújtások során felvállalja azt is, hogy a hozzá forduló vállalkozások számára bemutatja a közép- és hosszú lejáratú hitelkonstrukciók sajátosságait, amelyek feltételei teljes összhangban állnak az EU gyakorlatával.

Erős János, a bank vezérigazgatója elmondta: a tervek szerint az MFB az idén 220-230 milliárd forintnyi új kihelyezéssel segíti a vállalkozásokat.

A bank 2003-ban több mint 100 milliárd forint új kihelyezést hajtott végre, tavalyi mérlegfőösszege nem konszolidáltan számítva 520-535 milliárd forint között várható, adózott eredménye 8 milliárd forintra valószínűsíthető az előzetes számok tükrében.

Erős János aláhúzta: az elmúlt évben a Magyar Fejlesztési Bank teljes mértékben átállt a fejlesztési banki tevékenységre, ezzel párhuzamosan felszámolta a korábbi években követett, a központi költségvetés szerepét pótló gyakorlatát. Ennek részeként megtisztította portfólióját, korábbi társaságait, részesedéseit átadta az ÁPV Rt.-nek, napjainkban kizárólag öt társaságban rendelkezik tulajdonnal.

A vezérigazgató közölte: a további tevékenységet nagyban segíti, hogy a bank 2003-ban megszerezte a Moody,s hitelminősítéseit, a közép- és hosszú távú kihelyezésekre A1 minősítést, a rövid lejáratú kihelyezésekre prime1 minősítést kapott.

Erős János elmondta: tavaly az MFB részesedést szerzett az Európai Beruházási Bank (angol rövidítéssel: EIB) többségi tulajdonában lévő Európai Befektetési Alapban, amely révén a következő években jóval kedvezőbb feltételekkel tud majd hitelt nyújtani a kis- és közepes vállalkozói körnek.

A vezérigazgató ismertette: 2003-ban mintegy 200 millió euró forrást szerzett az MFB főként a nemzetközi bankközi piacról, ebben még nincs benne a tavaly decemberben az EIB-vel kötött 50 milliós hitelkeret. Ez évben a tervben 350-400 millió euró forrás bevonását tervezik, jelentős részben a nemzetközi pénzintézetektől.

Czirják Sándor vezérigazgató az elmúlt évi egyes konkrét programokról számolt be. Elmondta, az MFB tavaly beindította fejlesztési tőkeprogramját, amelynek részeként 50 millió és 500 millió forint közötti értékben szerezhet tulajdonrészt a fejlesztési bank különböző gazdasági társaságokban, azonban az adott társaságban a megemelt alaptőkéből az MFB maximum 49 százalék erejéig részesedhez. Az első szerződést már decemberben aláírták, ennek alapján az MFB 490 millió forint tőkét ruházott be egy társaságba.

Czirják Sándor hangoztatta: az MFB nem kockázati tőketársaságként működik, a biztos fejlesztési lehetőségekkel rendelkező cégekbe fekteti be eszközeit, azonban szolid profitelvárást fogalmaz meg az adott társaság tekintetében.

A vezérigazgató az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogram kapcsán elmondta, hogy eddig a kereskedelmi bankokhoz beérkezett igények alapján refinanszírozás keretében 454 hitelkérelmet hagytak jóvá, mintegy 25 milliárd forint értékben, az MFB-hez közvetlenül beérkezett kérelmekből 6 igényt hagytak jóvá, melynek együttes értéke mintegy 4 milliárd forint. Tavaly elindította az MFB a regionális infrastruktúra és vállalkozásfejlesztési hitelprogramot is, melyhez 78 kérelem érkezett 9 milliárd forintot meghaladó összegben, ebből 59 megállapodást kötöttek 4 milliárd forint folyósításáról.

Kérdésekre válaszolva Erős János közölte: az ez évi 220-230 milliárd forint új kihelyezés hozzávetőleg úgy oszlik meg, hogy a közvetlen hitelkihelyezések összege várhatóan 100-110 milliárd forintot ér majd el, a refinanszírozás keretében adott hitelek nagysága 80 milliárd forintot tesz ki, a banknál a fejlesztési tőkeprogram során 15-20 milliárd forint tőkekihelyezést terveznek, az MFB leányvállalatai pedig további 18-19 milliárd forint kihelyezést valósítanak meg.

Erős János aláhúzta: a tőkejuttatást az MFB a saját tőkéből valósítja meg, mivel célja az, hogy ne kamatozó eszközöket fordítsanak át nem kamatozó befektetésekbe.(MTI)