Ha megvalósulnak a most kidolgozásra ajánlott pályázatok, összértékük eléri a 10,3 milliárd forintot. Ezzel szakértői becslések szerint a kiop keretében környezetvédelmi fejlesztésekre hazánk számára 2004-2006 között elkülönített keretösszegnek maximum 30 százalékát lehet majd lekötni. Bőven van tehát még forrás azon pályázóknak is, akik most nem nyertek (és ilyenek sokan vannak, tekintve, hogy 355 beadott pályázatból választották ki az említett 21-et), nekik is érdemes lesz pályázatot beadniuk a strukturális alapokhoz, a mostani elutasítás csak annyit jelent, hogy ők nem kapnak PHARE-segítséget a strukturális alaphoz beadandó pályázat kidolgozásához.

A támogatott projektek között szerepel a hegyközi települések vízellátásának, ivóvízminőség-javításának megoldása is egy regionális rendszer kiépítésével. Ezzel Füzér és 11 környékbeli község vízellátását oldanák meg. A projekt beruházási költsége hatszázmillió forint, a tízszázalékos önrész részben a kormány által a hátrányos helyzetű, forráshiányos önkormányzatok számára létrehozott alapból biztosítható - véli Horváth Jenő füzéri polgármester, aki szerint a részt vevő szegény zempléni aprófalvak pályázati sikere azt mutatja, "nincs lehetetlen, csak tehetetlen önkormányzat". A részt vevő falvak egy részében még nincs is ivóvízhálózat, másutt magas arzéntartalmú a víz, vagy baktériumokkal fertőzött. A környezetvédelmi szempontból és a környék népességmegtartó erejének javítása szempontjából egyaránt fontos beruházást a regionális vízművek is támogatná.

Szintén felkerült a kidolgozásra javasolt pályázatok listájára a geotermikus energia hasznosítása Kisteleken. A Csongrád megyei kisváros területén két éve meglévő, ám még nem működő, kétezer méter mély termálkút 86 fokos vizét szeretné az önkormányzati létesítmények fűtésére felhasználni, az ehhez szükséges vezetékrendszer kiépíteni. A beruházás 50-100 millió forintba kerülne, a szükséges önrészt Kistelek biztosítani tudja - közölte lapunk érdeklődésére Mészáros Gábor, az önkormányzat munkatársa.