A venezuelai kakaó adja a belga és svájci csokoládé sajátos aromáját. A karib vidéken a 17. század óta fontos megélhetési lehetőség a spanyolok által telepített kakóültetvény. Az utóbbi években azonban a venezuelai Ocumare ültetvényein meglehetősen veszteséges a termelés, több család a nem jövedelmező vidék elhagyására kényszerült, illetve sokan a kakaófák helyére más terményt ültettek. A kakaóültetvény és a farmerek megmentése érdekében egy helyi projektet dolgoztak ki. Újfajta, gazdaságosabb termelési módszerrel próbálják visszacsalogatni és ösztönözni a termelőket. Például a kémiai vegyszerek alkalmazása helyett az üres kakaóbab hüvelyből készítenek komposztot. Remélik, hogy a terv beválik és újból értéke lesz az ocumare-i kakaónak.(BBC News)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.