A felügyelet megszüntette a saját hatáskörében végzett vizsgálatokat a Baumag szövetkezetnél, bűncselekmény gyanúja miatt azonban büntetőeljárást kezdeményezett a cég ellen - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyar Tőkepiac keddi számában.

A PSZÁF jogosulatlan tevékenység miatt folytatott vizsgálatot a felszámolás alatt álló Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezetnél.

A felügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a Baumag szövetkezeti üzletrészek nem minősülnek értékpapírnak, mivel azokról nem állítottak ki névre szóló értékpapírt az ügyfelek részére, így azok befektetési szolgáltatás tárgyai sem lehetnek. A Baumag üzletrész-forgalmazási tevékenysége tehát nem minősül engedélyköteles tevékenységnek.

A PSZÁF ezért intézkedés alkalmazása nélkül megszüntette a felügyeleti eljárást. A vizsgálat során észlelt bűncselekményre utaló tények miatt azonban büntetőeljárást kezdeményezett az illetékes nyomozó hatóságnál.

A Baumag mintegy 12.400 károsultja 20 milliárd forintnyi befizetett összeget, és annak hozamaként további 20 milliárdot követel a felszámolás alatt lévő cégtől.

A károsultak és a felszámolóbiztos feljelentései alapján jelenleg is folyik rendőrségi nyomozás a Baumag-csoporthoz tartozó cégeknél. A szövetkezet volt elnöke, Balázs László június óta házi őrizetben van.(eBroker)