Az élelmiszer-biztonságot szolgáló HACCP rendszer egyszerűsítését, a kis gazdaságokra, gazdasági egységekre "szabását", érthető és alkalmazható "lefordítását" szolgálja az az uniós projekt, amelynek részvevője az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is. Dömölki Lívia, aki az egyesület képviselőjeként működik közre a nemzetközi munkában, elmondta, hogy az OFE - a különböző tudományos intézetek mellett - a fogyasztó szempontjait igyekszik érvényesíteni. A tavaly indult program a kisebb farmokra, a kiskereskedelemre, illetve a vendéglátóiparra koncentrál.

A projekt magában foglalja a megfelelő adatbázist, a mikrobiológiai veszélyértékelési adatokat a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig, a HACCP alapú veszélykezelésre vonatkozó tájékoztató anyagokat a gazdaságok, illetve a háztartások számára. Nem nélkülözi az élelmiszer-biztonsági veszélyekre vonatkozó tájékoztatási stratégiát sem.

Az unióban évente mintegy 34,5 millió ételmérgezéses eset fordul elő, ami óriási szociális és gazdasági terhet jelent. A kockázatelemzés az élelmiszer-biztonság új, megelőző szemlélete határkő lehet a megfelelő minőségű élelmiszerek gyártásában.

A hároméves projekt eredményei 2008-ra érhetnek be például egy uniós irányelv vagy rendelet formájában. (VG)