Az élelmiszer-biztonságot szolgáló HACCP rendszer egyszerűsítését, a kis gazdaságokra, gazdasági egységekre "szabását", érthető és alkalmazható "lefordítását" szolgálja az az uniós projekt, amelynek részvevője az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) is. Dömölki Lívia, aki az egyesület képviselőjeként működik közre a nemzetközi munkában, elmondta, hogy az OFE - a különböző tudományos intézetek mellett - a fogyasztó szempontjait igyekszik érvényesíteni. A tavaly indult program a kisebb farmokra, a kiskereskedelemre, illetve a vendéglátóiparra koncentrál.
A projekt magában foglalja a megfelelő adatbázist, a mikrobiológiai veszélyértékelési adatokat a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig, a HACCP alapú veszélykezelésre vonatkozó tájékoztató anyagokat a gazdaságok, illetve a háztartások számára. Nem nélkülözi az élelmiszer-biztonsági veszélyekre vonatkozó tájékoztatási stratégiát sem.
Az unióban évente mintegy 34,5 millió ételmérgezéses eset fordul elő, ami óriási szociális és gazdasági terhet jelent. A kockázatelemzés az élelmiszer-biztonság új, megelőző szemlélete határkő lehet a megfelelő minőségű élelmiszerek gyártásában.
A hároméves projekt eredményei 2008-ra érhetnek be például egy uniós irányelv vagy rendelet formájában. (VG)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.