Bejött Pozsonynak az egykulcsos adó

A tavalyi 31,2 milliárddal szemben az idei év első hét hónapjában mindössze 18,6 milliárd korona volt a szlovák költségvetés hiánya, ami 41 százalékos csökkenést jelent - közölte a pozsonyi pénzügyminisztérium. A héthavi deficit az egész éves célkitűzés mindössze 24 százalékával egyenlő. A fiskális helyzet javulása elsősorban azzal magyarázható, hogy az egységesen 19 százalékos kulcs bevezetésével, valamint a szlovák gazdaság növekedésével emelkedtek az adóbevételek. (Bloomberg)

Orosz tervek a sörreklámok korlátozására

Az állami duma (parlament) második olvasatban is elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szigorúan korlátozná a sör reklámozását Oroszországban. A javaslat értelmében - ha véglegesen törvényerőre emelkedik - tilos lenne a sör reklámozása a televíziós és rádióműsorokban reggel 7 és este10 óra között. Egyúttal pedig megtiltanák a hirdetőknek olyan reklám közzétételét, amely szerint a sör "kulcsfontosságú a siker eléréséhez a sportban és a magánéletben". A törvényjavaslat a hírek szerint máris felháborodást váltott ki a sörgyártók és -hirdetők körében. A sörreklámok Oroszországban a becslések szerint a tévéhirdetések piacának körülbelül egytizedét teszik ki, s 2004 első felében a tavalyinál 36 százalékkal nagyobb, több mint 720 millió dolláros forgalmat jelentettek. (VG)

Javuló növekedési kilátások Ukrajnában

Az ukrán kormány felfelé - 9,5-ről 10,5 százalékra - módosította növekedési prognózisát 2004-re. Mint Mikola Azarov pénzügyminiszter közölte, kedvezően alakulnak az ország gazdasági mutatói, ez indokolja a bizakodást. Szerinte Ukrajnának nincs is igazán deficitje, a költségvetési hiány az év végéig aligha haladja meg a Nemzetközi Valutaalap által elvárt szintet, a GDP 3 százalékát. A bruttó hazai termék 2004 első felében 12,7 százalékkal nőtt, az infláció pedig 4,4 százalék volt Ukrajnában. (Interfax)