A szocialista párt a fiatalok és a gyermekesek számára szeretné megkönnyíteni a lakáshoz jutást, aki pedig nem tud vásárolni, annak lakbértámogatást nyújtana.

A kormány célja az, hogy minél kevesebb költségvetési pénzzel minél több embert, családot segítsen lakáshoz jutni, illetve már meglévő lakásukat korszerűbbé tenni - mondta a lakásügyi kormánymegbízott. Csabai Lászlóné bejelentette: a jövő évi költségvetésben növelni akarják a fiatalok esélyeit.

Arra törekszünk, hogy a fiatal és gyermekes házasok hamarabb tudjanak lakást vásárolni, a sajáterő 15-20 százaléknál ne legyen több, és ezért a hitelképességük javuljon - mondta el Csabai Lászlóné.

Vizsgálják azt is, hogy az úgynevezett "fél-szocpolt" ki lehet-e terjeszteni a használt lakásokra. Ezen kívül kísérletképpen egy új lakbértámogatási rendszert indítanak el, hogy aki venni nem tud lakást, az is találjon megoldást.

A támogatásnál nem tesznek majd különbséget a magántulajdonú és a kifejezetten bérbeadásra épült lakások között, és a cél az, hogy segítsék a fiatal házaspárok elő-takarékosságát.

Folytatják a lakásfelújítások programját. Csabai Lászlóné azt mondta: nem volt jó döntés, hogy az idén a Belügyminisztérium csökkentette a panelfelújításra szánt pénzt, de ha késve is, korrigálták ezt. Az új pályázatok már nemcsak részleges, hanem inkább teljes lakásfelújításra szólnak majd. A legszegényebbek, a hitel- és közműtartozást felhalmozók támogatására már kész a program, a jövő évi költségvetésben rendelnek hozzá pénzt - folytatta.

Kérdésre elmondta még: a lakásvásárláshoz kapcsolódó adókedvezmények további csökkentése nincs napirenden, a 400 ezer forintos áfa-visszaigénylés megszüntetéséről vagy megtartásáról pedig az adótörvények vitájában lehet szó. Egyelőre itt sincsenek konkrét tervek. (MR - Nánási Anikó)