A gyógyszerek iránti stabil lakossági keresletet igazolja, hogy 1998 és 2003 között az évi vényforgalom 156 millióról 160-ra emelkedett, ám az egy receptre jutó tb-támogatás 831 forintról 1558-ra nőtt - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) abban a jelentésében, amelyet a kormány kérésére végzett átfogó ellenőrzés alapján állított össze. A vizsgálatot a gyógyszerügyben évek óta meglévő feszültségek s a gyógyszerkassza évről évre történő túllépésének tisztázása végett kezdeményezte tavaly ősszel a kabinet. A jelentésről ma tárgyal az Országgyűlés egészségügyi bizottsága.

A számvevők arra jutottak, hogy a kiadásokat nem a gyógyszerfogyasztás mennyisége, hanem részben a választékbővülés (1998-ban 4715, hat évre rá 12 659-féle medicina volt a patikákban) és az innovatív szerek fogyasztásának emelkedése generálta. Megfigyelték: annak ellenére lépi túl a biztosító a költségvetési előirányzatot, hogy a patikaszerek után járó tb-támogatás 70,4 százalékról 61,5-re csökkent.

A tb-gyógyszerkassza részesedése csökkent az egészségbiztosítási alapban. Amíg 1998-ban az alap 21,4 százalékát fordították a gyógyszerek árának támogatására, tavaly csupán 18,8 százalékát. Az ÁSZ szerint a költségvetést megalapozatlanul, rendszeresen alultervezik. A legnagyobb mértékben a szív-ér rendszeri bajok, második helyen a központi idegrendszeri, azt követően a tápcsatorna és anyagcsere orvosságainak tb-támogatása nőtt. Ám a megbetegedési mutatók és a gyógyszerfogyasztási trendek összhangjának elemzése - megbízható megbetegedési adatbázis híján - nem lehetséges. Hiányzik a gyógyszerfogyasztás korcsoportos trendjeit és az esetleges változások okait tartalmazó elemzés is - állapította meg az ÁSZ. Megfigyelték, hogy a büdzsé a közgyógyellátás keretében (ezt térítésmentesen kapják a rászorulók) kiváltott orvosságok árához 1998-ban 9,9 milliárd forinttal, rá hat évre 15,9 milliárddal járult hozzá. Ez is igazolja, hogy sürgető a közgyógyrendszer átalakítása.

Azt is kifogásolták a számvevők, hogy bár szigorították a gyógyszerek reklámozását, közben enyhítő rendelkezések is születtek: 2003-tól gyógyszerismertetést végző, cégnél dolgozó doktor is rendelhet gyógyszert, sőt biológus, vegyész is lehet gyógyszergyári orvoslátogató. A gyógyszergyártók termékismertetőinek száma a vizsgált hat évben két és félszeresére (2097 fő) nőtt, miközben a közalkalmazott gyógyszerismertetők csoportja 40-50 fő maradt. Ám az orvosi szakmák kérdőíves felméréséből kiderült, hogy a gyógyszergyártóknak és -forgalmazóknak a termékismertetésben és szakmai továbbképzésekben meghatározó a szerepük.

A gyógyszerkassza kiadását csak átmenetileg mérsékelte, hogy a kormány 2000-ben, majd 2003-ban befagyasztotta az árakat. A múlt nyári intézkedést egy 2006 végéig érvényes megállapodás követte a gyártókkal. E szerint az idén a tb által támogatott gyógyszerkörben nincs áremelés, a következő két évben pedig akkor lehetséges, ha az euró/forint árfolyam túllépi a š6,25 százalékos sávot. A megegyezés a gyógyszerügy egészét érintő szabályozás első lépésének tekinthető - áll a jelentésben -, ám nem halasztható a gyógyszerügy komplex szabályozása.

A szaktárca azt ígéri, az idén elkészül a gyógyszerpiaci rendtartásról szóló jogszabály tervezet, amely a forgalmazás, a reklámozás, a fogyasztás és a finanszírozás kérdéseit, valamint az adatbázisok egységesítését is szabályozza.