A Gripen svéd vadászgépet forgalmazó konzorcium tudtuk nélkül híres írókat, személyiségeket, Kertész Imrét, Torgny Lindgrent bevont értékesítési kampányába - írja a Népszabadság. A svéd-magyar kulturális esztendő budapesti rendezvényei mögött is felbukkant a Gripen-konzorcium.

- Sejtelmem sem volt róla, hogy ki pénzeli a rendezvényt. Nekem nem szólt senki, a meghívóim nem tájékoztattak a háttérről. Mindennek ellenére örülök, hogy Torgny Lindgrent, ezt a kiváló svéd írót és könyvét bemutathattam Budapesten, mondotta lapunknak Berlinben Kertész Imre. - Ám legközelebb elvárom, ha a sátán finanszírozza a fesztivált, arról tájékoztassanak - tette hozzá. Mint az MTI jelentette, Torgny Lindgren a hírre felháborodottan reagált. Sem ő, sem pedig a Nobel-díjas Kertész nem tudott a hadiipari üzlet hátteréről - hangoztatta Lindgren, aki a Svéd Királyi Akadémia tagjaként részt vesz a Nobel-díjasok kiválasztásában. - Ha valaki Magyarországon a véleményemet kérdezte volna, a válaszam: Nehogy megvegyétek ezt az átkozott repülőgépet - mondta az író az SR svéd rádióban.

Owe Wagermark, a Gripen International konzorcium szóvivője az SR-nek kedden megerősítette, a svéd-magyar kulturális esztendő rendezvényei is részei a Gripen (Magyarország ezt a vadászrepülőt választotta gépparkja lecserélésére) értékesítését célzó "sikeres erőfeszítéseknek". Wagermarkék szponzorálták egy svéd gyermekszínház magyarországi fellépését is. Johan Bernarder, a blekingei gyermekszínház igazgatója: - Kihasználtak bennünket anélkül, hogy halvány fogalmunk lett volna erről. Nem kellemes érzés. (nol)