A nyugat-európai gazdaság lassulását elemzők egyértelműen a nemzetközi kereslet visszaesésével magyarázzák: ezt részben a magas olajárak, részben az euró szárnyalása váltotta ki. A tizenkettek eredményének romlása egyébként elsősorban a két legnagyobb gazdaság, Német- és Franciaország jelentős mértékű lassulására vezethető vissza. Mindkét országban 0,1 százalékra mérséklődött a harmadik negyedévben a növekedés - derül ki az Eurostat adataiból.

A harmadik negyedéves adat fényében az Európai Bizottság most már 0,5 helyett csak 0,4 százalékos bővülést vár 2004 utolsó három hónapjára, 2005 első negyedére pedig ugyancsak egytized ponttal kevesebbet (0,2-0,6 százalékot) várnak annál, ami a legutóbbi előrejelzésben szerepelt. A konjunktúra gyengülése a Bloomberg szerint valószínűvé teszi, hogy az EKB legalább 2005 második negyedéig nem emeli a történelmi mélyponton, két százalékon álló irányadó kamatlábat.

A borús hangulatot erősíti a Handelsblatt európai konjunktúramutatójának legfrissebb kiadása is. Ennek értéke október után novemberben is csökkent, ami - tekintettel arra, hogy az index nagyjából három hónapra vetíti előre a várható folyamatokat - nem sok jót ígér az európai gazdaság számára. A kieli IfW gazdaságkutató intézet szintén arra számít, hogy 2005-ben lassul az európai gazdaság növekedése.

Az EKB azonban továbbra is derűlátó. Legfrissebb jelentésében azzal számol, hogy az idei 1,9 után 2005-ben 2 százalékra gyorsulhat az euróövezet növekedése. A kontinens cégeinek egy része szintén nem aggódik. Mint Jürgen Hambrecht, a BASF vezérigazgatója fogalmaz: butaság a növekedés végéről beszélni, hiszen a gazdasági fundamentumok továbbra is az expanzió irányába mutatnak. Optimizmusát magyarázza, hogy cégének nyeresége a harmadik negyedévben majdnem megháromszorozódott.