Nicolas Sarkozyt november 28-án minden bizonnyal megválasztják a kormánypárt, az UMP (Unió Egy Népi Mozgalomért) elnökévé - enélkül nem pályázhatja meg 2007-ben a köztársasági elnökséget. A jelenlegi államelnök, Jacques Chirac már nem tudja (és talán nem is akarja) megakadályozni Sarkozy elnöki ambícióinak érvényesülését, de szükségesnek tartja érzékeltetni, hogy még ő az úr a háznál: kikötötte, hogy a pártelnök nem tölthet be egyidejűleg kormánytisztséget is.

Így Sarkozynek meg kell válnia a gazdasági és pénzügyi tárcától, amit csak a legutóbbi kormányátalakításkor bíztak rá; előtte igen sikeres belügyminiszter volt (ez is csípte Chirac szemét). Sarkozy távozása szükségszerűen előtérbe állította az utód kiválasztásának kérdését.

A párizsi boszorkánykonyhákban legelőbb is azt kellett eldönteni, hogy a politikai, vagy az üzleti élet képviselője vegye át Sarkozy örökségét - tudósított a Neue Zürcher Zeitung. Viszonylag kívülálló személynek a kiválasztása azzal az előnnyel jár, hogy a kormányátalakítás gyakorlatilag egy posztra korlátozódik, míg ha jelenlegi minisztert jelölnek ki, akkor az ő utódlásáról is gondoskodni kell. Ez utóbbi kategóriából Philippe Douste-Blazy egészségügyi, Hervé Gaymard mezőgazdasági és Renaud Dutreil államreformügyi miniszter folytat pozícióharcot.

Velük szemben Thierry Breton telekomvezér mellett látszik állást foglalni a legfőbb politikai irányítás. Jean-Pierre Raffarin kormányfő mindenesetre "nem zárta ki", hogy Breton legyen az új pénzügyminiszter.

Az 1955-ben született Breton mérnöki diplomát szerzett a Supelecen. Felsőfokú nemzetvédelmi tanulmányokat is folytatott. 2002 októberében nevezték ki a France Télécom élére; előtte is a hír- és távközlésben dolgozott. Van államigazgatási gyakorlata is.