A most látható világpiaci gázártendenciák alapján a nem lakossági fogyasztók 20 százalék körüli áremelésre számíthatnak a jövő év elején - írja a Népszabadság. Az azonban változatlan kormányzati szándék, hogy a lakosságot amennyire lehet, tehermentesítsék abból az alapból, amelyre a Mol fizeti be a bányajáradék-többletet. Ez az idén mintegy 50 milliárd forint.

A kompenzáció kiterjed a távhőszolgáltatásra is, de nem vonatkozik az önkormányzati intézményekre, amelyek 2003-ban egyszeri támogatást kaptak. Szakértők szerint a közintézményeket az államnak úgy kellene anyagilag támogatnia, hogy korszerűsíteni tudják fűtési rendszereiket, mert hosszú távon sokkal kifizetődőbb, mint ha az elavult, nagy fogyasztású berendezéseket támogatnák az egyre növekvő világpiaci árak mellett.

A gázárak szintjét alapvetően az importár határozza meg, amely az év elején 145 dollár volt ezer köbméterenként. Akkor 215 forintot adtak egy dollárért, vagyis ezer köbméter földgáz beszerzési ára 31175 forint volt. Most 200 dollárnál jár a gáz ára, és, bár a dollár sokkal gyengébb, árfolyama 190 forint körül mozog, még így is 38 ezer forintba kerül ezer köbméter importgáz. Ez 18 százalékkal több, mint januárban. Csakhogy jelen pillanatban senki nem mondhatja meg teljes biztonsággal, miként változik az olajár és a dollár, illetve mennyire erősödik vagy gyengül a forint. Ha a forint- dollár árfolyam akár csak 200 forintra megy vissza, változatlan importár mellett is 23 százalék lesz a különbség. Azért is vita tárgya most, hogy egy vagy két lépcsőben történjen az áremelés, mert ha kettőben történne, szerencsés esetben a második lépcsőt kisebb emeléssel is meg lehetne úszni. (nol)