Hétfőn valószínűbbnek tartják az 50, mint a 100 bázispontos jegybanki kamatcsökkentést az MTI-ECO által megkérdezett elemzők, akik szerint a kamatcsökkentés nemigen fogja gyengíteni a forintot.

Trippon Mariann, CIB elemzője szerint a jegybank Monetáris Tanácsa az óvatosabb megoldást választja, így hétfőn 50 bázisponttal viszi lejjebb a jelenleg 10,5 százalékos alapkamatot, az év végéig pedig újabb 50 bázisponttal 9,5 százalékra. Az MNB elnöke ugyan némileg ellentmondásosan nyilatkozott szerdán, egyrészt arról beszélt, hogy egy gyors kamatcsökkenés nagyon meggyengítené a forintot, másrészt igazat adott a piaci várakozásoknak, amelyek már 100 bázispontos kamatvágást áraztak be, jegyezte meg az elemző.

A kamatcsökkentés nem lesz nagy hatással a forint árfolyamára, amely Trippon Mariann szerint az elkövetkező hetekben is 243-245 forint között ingadozik majd. Arra viszont az elemző kevés esélyt lát, hogy a 240 forintos erős sávszélig erősödjön, a befektetők megégették magukat a sávszél elleni 2003 eleji támadás idején.A külföldi befektetőket elsősorban a magas - és az újra csökkenő trendre állt inflációval - várhatóan tovább csökkenő kamat vonzza. Trippon szerint a hosszabb hozamok csökkenése arra utal, hogy az utóbbi között az úgy nevezett carry-trade-re játszó, rövid befektetők mellett legutóbb ismét megjelentek a hosszabb távú hozamcsökkenésre utazó konvergencia befektetők. A Mol a gázüzletért a jövő év első felében befolyó pénzt főleg akvizíciókra akarja fordítani, de ha forintra lesz szükségre, erre vannak kifinomult, a vállalat számára előnytelen forinterősödést elkerülő technikák, mondta. Azokra a forint múlt heti erősödésben állítólag szerepet játszó piaci pletykákra reagált, hogy a Mol ügyletből befolyó összeg - készpénzben 425 millió euró - forintra váltása hirtelen növeli majd a devizakínálatot. (eBroker)