Kínai tulajdonosa lesz az utolsó nagy brit autómárkának, a Rovernek. A kínai Shanghai Automotive Industry(SAIC) konszern 1,5 milliárd euróért szerez részesedést a nagy múltú cégben. A Rover Lonbridge-i gyára ugyanakkor brit kézben marad. A megállapodást a kínai kormánynak még jóvá kell hagynia, a szerződést várhatóan a jövő év elején írják alá - írja a BBC News Online.

A vegyes vállalatban a SAIC 70 százalékkal, a Rover 30 százalékkal részesedik, és legfőbb feladatat a gyorsan bővülő kínai piac ellátása lesz. A tervek szerint 2007-re évi 200 ezer autót szerelnek majd össze Kínában.

A pénzügyi nehézségekkel küszködő Rover a túlélésért küzd, miután a korábbi tulajdonos, a BMW négy évvel ezelőtt jelképes összegért, 10 fontért túladott a veszteséges cégen. Az átadás óta a jelenlegi vezetésnek sikerült csökkentenie a cég veszteségeit, de az még így is 77 millió fontot tesz ki.

A tervek szerint a Rover tőkéjét 1 milliárd fonttal gyarapítják, hogy be tudják indítani az új fejlesztéseket. Shanghajban és Birminghamben évente egy millió személygépkocsit terveznek előállítani. Az új modellek már 14 hónap múlva kikerülhetnek a gyárból.

A kínai SAIC a General Motorsnak és a Volkswagennek is partnere. A vállalatcsoport 2010-ben a világ első hat autógyártója között akar lenni. A múlt hónapban vette meg a dél-koreai Ssangyong autógyártót, és tovább vállalatfelvásárlásokat tervez külföldön, sőt saját márkával is meg akar jelenni - írja a BBC News Online. (ebroker)