Magyarország gazdasági fejlődésének íve kezd visszatérni az egészséges vonalra - állította a gazdasági és közlekedési miniszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által szervezett gazdasági fórumon. Kóka János szerint az export és a beruházások vezérlik a gazdaságot. Versenyképességünk csökkenése megállt, de még nem tudtuk azt visszanyerni maradéktalanul, hiszen tartalékai kimerültek.

Versenyképességünk szempontjából kiemelt szerep jut az innovációnak, ám rendkívül fontos az erőforrások koncentrált felhasználása - magyarázta. Nem jó, ha 25, egyenként 300 négyzetméteres innovációs központ épül, mert így nem születik bennük nemzetközileg is versenyképes termék. El kell menni Kínába, Indiába, Szingapúrba, s ott kiderül, mi viszi előre a tudás alapú gazdaságot - vetette fel a miniszter.

Az árfolyam-politikával kapcsolatban Kóka János megjegyezte: ma már sokan látják, hogy az erős forint milyen növekedési lehetőségektől fosztja meg a gazdaságot, mekkora terhet ró az exportőrökre, az ország költségvetésére. Az erős forint a versenyképesség csökkenésének irányába hat - mondta. Hozzátette: jelentős exportőrök keresték meg azzal, hogy konzultáljon erről a miniszterelnökkel.

A kkv-k támogatásával kapcsolatban feltette a kérdést: helyes-e úgy írnunk ki uniós pályázatokat, hogy ha a "szerencsétlen kisvállalkozó" nyer, az elnyert támogatás 120 százalékának megfelelő összeget kell öt évre bankgaranciára letennie?