A magyar gazdaság kitörési pontja lehet a magas színvonalú logisztikai szolgáltatások nyújtása. Ahhoz, hogy hazánk Kelet-Közép-Európa raktározási és logisztikai központja legyen, a gazdasági szereplők és a kormány együttműködésére van szükség - hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A feladatokhoz hozzá kell rendelni a központi költségvetési forrásokat, e nélkül ugyanis nemcsak az uniós támogatásoktól eshet el Magyarország, hanem a környező államok átvehetik a logisztikai központ szerepét. Néhány ország - mint Csehország és Szlovákia - tudatosan készül re a szerepre, és komoly bázissal rendelkezik, ezért hazánkban erős összefogásra van szükség. Ha belátható időn belül kiépülnek az autópályákhoz, vasúti csomópontokhoz kapcsolódó szolgáltatások, minden esély megvan, hogy hazánk legyen a térség központja - tette hozzá Parragh László. A cél az, hogy a kamionok ne csak áthaladjanak az országon, hanem megálljanak és igénybe vegyék a szolgáltatásokat.

Várhatóan két hónap múlva véglegesítik az újabb Európa tervet, ami lehetővé teszi, hogy az EU 2007-2013 közötti költségvetési időszaka alatt nyújtható támogatásokból a magyar logisztikai központok is kaphassanak - mondta Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal felkérte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot, készítsen tanulmányt a magyar logisztikai központok fejlesztésének lehetőségeiről, annak foglalkoztatást és gazdasági versenyképességet növelő hatásairól. Chikán Attila, az MLBKT társelnöke elmondta: jövő év elején minden megyére kiterjedő országos kampányt indítanak, amelynek célja, hogy a vállalkozókkal és az önkormányzatokkal közösen alakítsák ki az adott térség fejlesztési elképzeléseit. (FE)