A Microsoft évenként kiadja az Autoroute-ot, mellyel megtervezhetjük a legrövidebb vagy éppen a leggyorsabb utat nyaralásunkhoz. A mostani programból Kelet-Európa úgy ahogy van, kimaradt.

A Microsoft Autoroute elnevezésű programja gyors és egyszerű útvonaltervezést ígér, Európán belül. A szoftver 2005-ös verzióját szokatlanul lerövidítették. A biztonság kedvéért azonban felsorolják az európai országok szokatlanul rövidke listáját: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság.

A program pár éves verziói még tartalmazták egész Európa úthálózatát, a legutóbbi kiadásokba azonban már csak pár nyugat-európai állam fért bele - írja az Index. Ám ha betöltjük az Autoroute 1998-as verzióját, akkor itt találjuk az összes kelet-európai országot, sőt, a programnak egy Bulgáriát és Azerbajdzsánt átszelő útvonal megtervezése sem jelent gondot.

Az Index információi szerint a kimaradás oka elsősorban az, hogy a társaságnak Magyarországon és az említett államokban nincs olyan üzletága, mely az Autoroute termékekkel foglalkozna. A helyi képviseletek a kis országokban csak a legfőbb tevékenységekre tudnak összpontosítani, és nincs sem erőforrásuk, sem lehetőségük a többi kiegészítő tevékenységgel foglalkozni.

Nehezíti még a helyzetet, hogy a Microsoft a digitális térképadatokat egy külső szolgáltatótól vásárolja, amely egyelőre nem tudta a magyarországi adatokat megadni, mert még nem készült el annak hivatalos verziója - indokolta a történteket az Indexnek a Microsoft magyarországi képviselete. A jelenleg rendelkezésre álló adatok három-négy évesek, melyek már elavultnak számítanak.

Az illetékesek szerint azonban van jó hír is, hiszen a Microsoft tervei között szerepel, hogy Magyarország újra bekerül a programba, előreláthatólag a 2006-os változatba. (index - hvg)