Megvan a Parmalat pénze, az a bizonyos 14 milliárd euró, amit tavaly december óta keresnek - írja a Magyar Rádió Online. Egyelőre nem a kárvallottak zsebében.

A Parmalat tavaly decemberben letartóztatott elnöke és menedzserei ellen a napokban kezdődött el a bírósági tárgyalás. A vád szándékos csődokozás, összesen 100 ezer kisbefektető megkárosítása, 14 milliárd eurós hiány a hazánkban is ismert olasz tejipari vállalat kasszájában.

A Parmalat összeomlása az olasz ipar történetének legnagyobb botránya. A vállalatnak azóta új vezetése van, talpra állt, az olaszok mégis azt szerették volna megtudni, hova került az a hatalmas összeg, amelyet a Parmalat elnöke, Callisto Tanzi, családtagjai és munkatársai loptak ki a cég kasszájából. Hova tűnt a 14 milliárd euró?

Az olasz hatóságokkal párhuzamosan a Parmalat új vezetősége is a kincs nyomába eredt, a világ legnagyobb magánnyomozói irodáját, a Kroll detektívjeit bérelte fel, heti 100 ezer euróért, de megérte. A Cumberland nevű nyomozási akció a múlt februárban kezdődött, és mostanra sikerült rátalálni a Parmalat pénzére: Tanzi a milliárdokat luxushajókba és ingatlanokba fektette be. Felvásárolta a franciaországi Chamonix síparadicsomát, és három yachtot is ajándékozott magának, többek között a TeVega nevű hajót, amelyet eredetileg 1930-ban a náci vezér Hermann Göring építettetett magának.

A yachtot a Parmalat elnöke vásárolta meg és restauráltatta, az Égei-tengeren találtak rá. A detektívek már Dél-Amerikában kutatnak, a Parmalat kincsének megtalálása azonban nem vigasztalja a tönkretett olasz befektetőket, akik nem reménykedhetnek abban, hogy elveszített pénzük helyett megkapják Tanzi egyik hajóját. (MR)