Népszavazás az egészségügyről: magántőke vagy közös szegénység

Kórháztörvény nincs, így erről kár szavazni decemberben, ám a hatályos önkormányzati törvényt érintheti a népszavazás. Ugyanis az egyik kérdés arról szól: egyetértenek-e az emberek azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Vojnik Mária, a szaktárca politikai államtitkára.

Egy eredményes igen szavazással arra kényszerülhet az Országgyűlés, hogy módosítania kell az önkormányzati törvényt. Így érhető el ugyanis, hogy például a vesebetegeket ellátó, magántulajdonú műveseállomások, kardiológiai centrumok, laboratóriumok az önkormányzatok tulajdonában működjenek. Az államtitkár szerint a szavazással az dől el, hogy folytatódhatnak-e a magántőkét is felhasználó egészségügyi beruházások, vagy marad a közös szegénység. Ugyanis a színvonalasabb egészségügyi ellátáshoz többletforrásokra van szükség, ám annak nem lehet alapja az adók vagy a járulékok emelése.

Úgy fogalmazott: megalapozatlan a lakosság riogatása, mely szerint a magántulajdonú vagy magánszolgáltató által működtetett intézményekben fizetni kell az egészségügyi ellátásért. Ezekkel a szolgáltatókkal is szerződése van az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP), így az ellátás költségeit az OEP fizeti.

Az igen szavazással megbukhat a szakrendelők privatizációja is, amelyhez 25 milliárd forint kedvezményes hitelt garantál a kormány az ott dolgozóknak, akik a munkavállalói résztulajdonosi program révén januártól szerezhetnének tulajdont saját rendelőjükben. (NTE)