Várhatóan Magyarország is csatlakozik az Európai Bizottság és a Philip Morris dohánycég között ez év júliusában megkötött megállapodáshoz - egyebek között erről tárgyalt tegnap Budapesten Draskovics Tibor pénzügyminiszter és az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) főigazgatója, Franz-Hermann Brünner. A cigarettacsempészet és -hamisítás elleni közös fellépésről létrejött szerződést eddig 10 EU-tagország írta alá.

Ezek a visszaélések a legtöbb európai országban súlyos gondot jelentenek, hiszen jelentős állami bevételkiesést okoznak. Magyarországon például csaknem 100 milliárd forintra becsülik azt a veszteséget, amit tavaly az illegális dohányforgalmazás miatt a költségvetés elszenvedett. Az idén sem jobb a helyzet: eddig már csaknem 29 ezer esetben indítottak eljárást a vámosok illegális cigarettaforgalmazás miatt, összesen 161 millió szálat foglaltak le, ezek értéke megközelíti a 2,88 milliárd forintot.

Az európai uniós országok pénzügyi érdekeinek védelmére jött létre 1999-ben a brüsszeli székhelyű OLAF. Legfőbb feladata a törvénysértések, a korrupció elleni harc. Célja elősegíteni, hogy az uniós intézmények felelősségteljesen gazdálkodjanak, ennek érdekében ellenőrzi a pénzügyi vonatkozású műveleteket, s szankcionálja a szabálytalanságokat. A tagállamokban is létrejöttek a csalás elleni koordinációs irodák, ezek hangolják össze az illetékes nemzeti hatóságok által végzett vizsgálatokat. Magyarországon 2001-ben, a Pénzügyminisztériumban alakult meg az OLAF koordinációs iroda, az uniós csatlakozás óta a szervezet a vám- és pénzügyőrség keretében tevékenykedik. (BJA)