Az új programozási időszakban már sokkal jobb lesz a helyzet: az európai uniós források felhasználásában 2007-től várhatóan sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak az agrár- és vidékfejlesztési célkitűzések, mint a jelenlegi, 2004-2006-os periódusban - ígéri Tóthné dr. Pásztor Zsuzsa, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal igazgatója. Szavaival a jelentős pályázati érdeklődésre és a szűkös támogatási lehetőségekre utalt tegnap azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen a SAPARD előcsatlakozási program, majd az Európa terv agrár- és vidékfejlesztési operatív programjának (avop) megvalósulásáról vont mérleget. Bejelentette, hogy a túl sok pályázat miatt november 5-től kénytelenek felfüggeszteni azt az avopos kiírást, amelynek keretében mezőgazdasági beruházás gyanánt erő- és munkagépbeszerzéshez kapnak támogatást a mezőgazdasági vállalkozók. Csak erre a felhívásra eddig 1214 pályázatot adtak be, 52,4 milliárd forint támogatásigénnyel. Az avop teljes EU-forrás kerete 2004-2006-ra 104,9 milliárd forint, ebből elvileg 24,5 milliárd jut az idei évre, jegyezte meg az igazgató, ám - mint mondotta - bizakodással tölti el az a kilátás, hogy 2007-től évente lesz annyi az elérhető támogatás, mint az EU-tagság első három esztendeje alatt összesen.

A mezőgazdaságban és vidéken megnyilvánuló pályázói lendületet előrevetítették a SAPARD előcsatlakozási alap eredményei. Az itteni jogcímekre összesen 8827 pályázat érkezett, az 54 milliárd forintos keretre 217,487 milliárdos támogatásigénnyel.

A régiók közül a legaktívabb pályázónak Észak-Alföld (19 százalék) és Dél-Alföld (17) bizonyult, őket Nyugat-Dunántúl (16) és Észak-Magyarország (15), majd Dél-Dunántúl (13) és Közép-Dunántúl (12) követte, végül Közép-Magyarország (8 százalék) zárta a sort. Az avopnál ugyanúgy a mezőgazdasági beruházások, továbbá a falufejlesztés és -megújítás a legkedveltebb, ahogy a SAPARD-nál is; a túl nagy érdeklődés miatt mindkét kiírást fel kellett függeszteni.