A fő aggodalmat a magyar gazdasággal kapcsolatban továbbra is az egyensúlyi állapot okozza, amely csak lassan javul, miközben az elmúlt hónapokban az elemzők felfelé kényszerültek módosítani az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiányára vonatkozó előrejelzéseiket - emeli ki a Reuters hagyományos havi piaci felmérésének eredményei közül. A piac szerint sem az idén, sem jövőre nem teljesül a költségvetés deficitterve: a 19 közgazdász közül például 12 úgy véli, hogy 2005-ben is eléri az 5 százalékot az államháztartási hiány (a Pénzügyminisztérium 4,7 százalékkal számol).

Érdekesség, hogy jövőre a csökkenő kamatpálya elfogadása mellett is forintgyengülésre számít a piac. Figyelembe véve a mostani erős árfolyamot, a 2005 végére várt 254 forintos eurókurzus azt jelenti, hogy 10 forinttal többet kell fizetni egy euróért. Ezzel párhuzamosan több elemző a forint jelentős gyengülését vetítette előre arra az esetre is, ha a befektetők kockázati prémiumait megnyeső kamatvágás túl gyors lesz.

Bár a piac 75-100 bázispontos vágást árazott be, a szakértők arra számítanak, hogy jövő hétfőn 50 bázisponttal (0,5 százalékponttal) mérsékli irányadó kamatlábát a Magyar Nemzeti Bank - ez a Reuters hagyományos havi elemzői körkérdésének novemberi eredménye. De a megkérdezettek decemberre is ekkora kamatcsökkentést várnak, vagyis úgy vélik, a jegybank kitart az idén alkalmazott, óvatos kamatcsökkentés politikája mellett.