Mérséklődő kiskereskedelmi eladások

Októberben sorrendben a harmadik hónapban mérséklődtek a kiskereskedelmi eladások az eurózónában - derül ki a Bloomberg beszerzési menedzserindexéből. A több mint ezer kiskereskedelmi cég vezetőjének véleménye alapján összeállított mutató a szeptemberi 48,8 után októberben - szezonálisan kiigazítva - 48,3 pontra mérséklődött. Szakértők szerint az ok többrétű, a munkahelyek bezárásától a rekordméretű olajárakig. (VG)

Csehország: két és fél éves inflációs rekord

Októberben 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak Csehországban az előző hónaphoz, s 3,5 százalékkal 2003 októberéhez képest. Az adat 2003 márciusa óta a legkedvezőtlenebb, s egyben meghaladja a Bloomberg elemzői konszenzusát is. Az infláció gyorsulása elsősorban az energiahordozók árának emelkedésére vezethető vissza. (VG)

Csökken, de magas a lengyel munkanélküliség

Lengyelországban októberben 0,2 százalékponttal, 18,7 százalékra csökkent a munkanélküliség, az előző havi 18,9 százalékról. Ez 32 ezer fő körüli csökkenést jelent az állástalanok számában. Az év végére 18,9-19,0 százalékos rátát vának. A munkanélküliség tavaly februárban tetőzött 20,7 százalékkal. (VG)

Szlovákia 2009-es céldátuma

A szlovák pénzügyminisztérium 5 százalékra emelte idei GDP-növekedési előrejelzését az eredeti 4,7 százalékról. A frissített szlovák konvergenciaprogram szerint reálisnak tűnik a cél, hogy Szlovákia 2006 első felében csatlakozzon az ERM II rendszerhez, majd 2009 elején az eurózónához. A konvergenciaprogram - amely a minisztérium honlapján olvasható - emeli az idei és jövő évi folyó fizetési mérleg hiányának előrejelzéseit, összhangban a kereskedelmi mérleg növekvő deficitjével. (Gazdasági Rádió)